Sportieve militairen verraden locaties van geheime basissen dankzij Strava

Strava, de populaire sportapp die heel wat lopers en fietsers gebruiken, veroorzaakt commotie in Amerika. De reden? Sportieve militairen.

Strava-gebruikers kennen allicht de Global Heatmap. Dat is een interactieve kaart waarop de sportieve activiteiten van de Strava-gebruikers te zien is. Wie die kaart bekijkt (check daarvoor de link hieronder), ziet dat we Strava vooral in Europa en en Amerika gebruiken. In het oosten en Afrika is Strava veel minder populair en ziet de kaart overwegend zwart. ‘Actieve gebieden’ vallen daar dus eens zo goed op.

Nathan Ruser, een 20-jarige Australische student internationale veiligheid, bekeek de heatmap ook aandachtig en kwam tot enkele merkwaardige vaststellingen. In ‘zwarte’ Strava-gebieden in Syrië en Afghanistan vond de twintiger enkele ‘lichtpuntjes’. Dat blijken vaak (geheime) basissen te zijn van Amerikaanse militairen. Want uiteraard gebruiken ook de soldaten uit de VS de populaire sportapp. Bovenstaand beeld is er bijvoorbeeld eentje van de militaire basis in Helmand (Afghanistan).

Strava liet al weten dat de gebruikers zelf kunnen aangeven of ze hun gegevens al dan niet openbaar maken. Wie ze liever privé houdt, ziet zijn gegevens ook niet verwerkt in de Global Heatmap. Maar het Amerikaanse ministerie van Defensie gaat de zaak toch onderzoeken. Want je zal als militaire eenheid maar denken dat je op een geheime basis in Syrië zit, terwijl de vijand die locatie eenvoudig kan achterhalen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?