Snoepjes voor lopers: do’s & don’ts

Kunnen snoepjes ook goed zijn voor lopers? En zo ja, welk snoepgoed speel je dan het best naar binnen?

Winegums (foto), zuurtjes, drop, nougat, kauwgom, druivensuiker, marshmallows, … Dit zijn bronnen van snelle suikers en bevatten nauwelijks vet. Deze snoepjes zijn dus handig om je voorraad koolhydraten mee aan te vullen. Chocolade, vanillewafels, frangipanes, M&M’s en dergeljke bevatten ook heel wat snelle suikers, maar vormen tegelijk een grote bron van vetten. Deze snoepjes worden dus afgeraden om je koolhydraten mee aan te vullen.

Nu zal je al heel wat snoepjes moeten innemen om je volledige voorraad snelle suikers op peil te houden. Daarom kan je ook gedroogd fruit zoals rozijnen, vijgen, dadels, abrikozen of gewoon fruit zoals bananen en druiven inschakelen. Hierbij moet je alleen oppassen voor de vezels die ze bevatten. Soms kunnen deze voor maag- en darmlast zorgen.

Je mag dus zeker snoepen tijdens en na wedstrijden, maar kies dan wel voor snoep met een beperkt vetgehalte. Weet wel dat snoepen geen compensatie kan zijn voor de verloren energie tijdens de inspanning. Snoepjes kunnen de voorraad suikers slechts beperkt aanvullen. Ook tijdens intensieve trainingsperiodes zijn ze af te raden, of in elk geval toch slechts met mate te gebruiken, en dient de energie van andere bronnen te komen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?