Met deze makkelijke barbecuetips lukt het je zeker!
Vlees, kip of vis?
Wie ‘barbecue’ zegt, denkt in de eerste plaats aan een sappig stuk vlees op de rooster. Op zich is vlees BBQ’en niet ongezond omdat je geen extra boter of olie gebruikt. Enkele tips:
* Kies voor mager vlees zoals kip, kalkoen, rundsvlees, biefstuk, rosbief, varkenshaasje, varkensgebraad of varkensmignonette.
* Ook vis is een prima keuze, bv. gamba’s, garnalen, scampi’s, coquilles of een vispapillot.
* Te vermijden: vet vlees zoals pensen, worst, hamburgers, spek en consoorten
* Valkuil: eet niet te veel vlees, niet meer dan op andere dagen.
* Let op met: gemarineerd vlees. Marinades bevatten vaak veel suiker en vet. Je maakt ze beter zelf of eet je vlees puur natuur!
Eat your veggies!
Van een BBQ kan je makkelijk een echt groentefestijn maken. Zorg voor een groentebuffet in alle kleuren van de regenboog en vul je bord altijd voor minstens de helft met groentjes. Ga creatief aan de slag met groenten en fruit:
* Maak een gegrilde groenteschotel: paprika, courgette, champignons, aubergine, venkel, rode ui, zoete aardappel? Besprenkel ze met wat kruiden en olie en roosteren maar!
* Maak een grote kom salade met groenten, fruit, eventueel wat noten en zadenen een gezonde dressing.
* Tover een kleurrijke groentespies tevoorschijn met stukken paprika, champignon, tomaat, ui? Ook leuk om te doen met kinderen!
* Ook fruit kan perfect op de BBQ: ananas, banaan, perzik, nectarines, watermeloen?
Recept voor een gezond dessert: ananas op de barbecue
Ingrediënten (4 pers):
* 1 ananas
* Rietsuiker (optioneel)
* Verse muntblaadjes
* Yoghurtijs
Bereidingwijze:
* Snij de ananas in repen en prik ze op een saté. Schillen is niet nodig.
* Strooi er eventueel wat rietsuiker overheen. Dit is optioneel want eigenlijk is ananas al zoet genoeg zonder extra suiker.
* Leg de spiesen op de BBQ en rooster ze gedurende een 8-tal minuten bruin langs beide kanten.
* Serveer met verse munt en eventueel een bolletje yoghurtijs. Smakelijk!