Slecht weer? Deze loopbandtraining is leuk én doeltreffend

De loopband klinkt voor sommigen niet meteen aantrekkelijk, maar je kan er wel degelijk kwalitatief sterke trainingen op afwerken. Niet overtuigend? Probeer dan eens deze work-out.
De heuvel-verdwijntruc 

De RPE (Rate of Perceived Exertion) verwijst naar de mate waarin je brein een training als lastig of minder lastig ervaart. Sporten met dezelfde intensiteit is soms helemaal anders naargelang de omstandigheden: lopen met vrienden bijvoorbeeld zorgt voor een boost, waardoor lopen minder lastig lijkt dan wanneer je in je eentje traint. Cafeïne en muziek zijn andere bekende pepmiddeltjes waarvan wetenschappelijk bewezen is dat ze de RPE positief beïnvloeden.

Ook voor trainen op de loopband bestaan er trucjes om jezelf voor de gek te houden en de inspanning minder zwaar te doen lijken dan ze in werkelijkheid is. Daarvoor gebruik je de hellingsstand: door in de eerste helft van je training een steile helling op te lopen, lijkt het alsof je bijna vlak loopt wanneer je de helling daarna minder steil maakt. Je lichaam blijft een flinke inspanning leveren, maar in je hoofd is het veel gemakkelijker. De hellingsgraad is er nog, maar je ervaart ze helemaal anders.

De training:

– Warm je 10 minuten op in stand 1.

– Hou deze snelheid aan, maar zet na elke minuut de loopband in een hogere stand, tot je hellingsgraad 8 bereikt hebt. Hou dit zo’n 5 à 10 minuten vol (je hartslagwaarden komen dicht bij die van de maximale inspanning).

– Verlaag de hellingsgraad naar 5-6. De hellingsgraad lijkt nu heel wat minder dan ze in werkelijkheid is.

– Verhoog de snelheid om je hartslagwaarden in de tempozone (comfortabel – hard) te houden, en loop zo 10-15 minuten door.

– Verlaag daarna de hellingsgraad naar 1 en loop rustig uit.

 

Ziezo, je hebt er een tempoloop met stevige hoogtemeters opzitten!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?