Schema voor een snellere 10 km

Een wedstrijd van 10 kilometer is een doel voor veel (beginnende) lopers. Ben je die afstand ondertussen de baas en is het tijd om de volgende stap te zetten? Drijf je snelheid dan op, dankzij het 12-wekenschema van Energy Lab-trainer Paul Van Den Bosch.

Wedstrijden van 10 kilometer vind je in overvloed. Uiteraard kan je deelnemen aan een traditionele stratenloop, maar waarom maak je van zo’n individuele opdracht geen groepsgebeuren? Op 29 september vindt de Adecco Brussels Ekiden plaats, de grootste aflossingsmarathon ter wereld. In een team van vijf leg je 42,195 kilometer af. Twee lopers van de groep nemen 10 kilometer voor hun rekening. Dat geeft je meteen de gelegenheid om je trainingen af te werken met je ploegmakker die net als jij 10 kilometer loopt.

Paul Van Den Bosch wijst erop dat je wel een basis moet hebben als je je snelheid over een afstand van 10 kilometer wil opvoeren: “Wie aan dit plan begint, is in staat om gemakkelijk drie trainingen per week af te werken en loopt zonder problemen een uur in een rustig tempo.” Wie de trainingen van naderbij bekijkt, merkt dat het een gevarieerd trainingsschema is. Van Den Bosch: “Ook dat is een vereiste: je moet ervaring hebben met ritmeveranderingen.”

Als je tijdens de eerste week van de zomervakantie met de trainingen start, ben je op tijd klaar om dit najaar je team naar een mooie tijd te loodsen tijdens de Adecco Brussels Ekiden.

Het schema vind je in ons vakantienummer. Je leest het hier ook digitaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?