Running.be loopt grootste veldloop ter wereld

Op amper 15 minuten van het hart van de Zweedse hoofdstad Stockholm verzamelen elk jaar meer dan 30.000 lopers voor de grootste veldloop ter wereld. Onze man waagde zich aan de tocht van 30 kilometer en zag dat het goed was.

Lidingöloppet, letterlijk de loop rond het eiland Lidingö ten noordoosten van Stockholm, staat al sinds 1965 op het programma. Toen waren er 644 deelnemers, de jongste jaren steeg dat aantal exponentieel.

De veldloop is ook de laatste proef in een reeks van Zweedse klassiekers. Wie de Vasaloppet (90 kilometer langlaufen in maart), de Vätternrundan (300 kilometer fietsen rond het Vattern-meer in juni) en de Vansbrosimningen (drie kilometer zwemmen in een rivier in juli) samen met de Lidingöloppet tot een goed einde brengt mag zich een echte Zweed noemen.

Zoals de Deense kroonprins Frederik bijvoorbeeld die in Lidingö zijn kwartet sportieve uitdagingen vervolledigde. Dat die vier sportwedstrijden in Zweden een grote uitstraling hebben, blijkt niet enkel uit het hoge aantal deelnemers. De openbare omroep SVT besteedde dit jaar aan elk event een aparte aflevering waarin bekende en minder bekende Zweden gevolgd werden.

Eén daarvan was Richard Herrey die in 1984 het Eurosongfestival won voor Zweden met Diggi-Loo Diggi-Ley. Op zijn 51ste keek hij zijn midlifecrisis recht in de ogen door de vier sportproeven tot een goed einde te brengen.

Weinig buitenlanders bij de deelnemers, maar de winnaar kwam wel uit een ander land. William Morwabe finishte in 1u37’17”. Onze man deed er, onder andere door een pijnlijke zaalvoetbalblessure, net iets langer over. Maar dat maakte de tocht er niet minder mooi op.

Het volledige verslag inclusief bloed, zweet, tranen, prachtige foto’s en getuigenissen van een ervaringsdeskundige die al meer dan 30 keer deelnam vind je binnenkort in het novembernummer van Running.be magazine. Heja!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?