‘Run on Heinz’: is ketchup jouw nieuwe energiegel?

Ben je op zoek naar een manier om je lichaam van energie te voorzien tijdens langere trainingen en wedstrijden, zonder naar dure energiegels te grijpen? Het ketchupmerk Heinz wil jou met zijn nieuwe ‘Run on Heinz’-campagne daarbij helpen. Heinz stelt dat zijn ‘ketchup packets’ namelijk een ideale vervanger zijn voor die dure energiegels.

Heinz’ campagne heeft veel aandacht gekregen in de loopcommunity en het bedrijf helpt lopers in de Verenigde Staten zelfs naar bepaalde locaties waar ze hun gratis ‘Heinz ketchup packets’ kunnen meenemen. De innovatieve campagne werd gelanceerd in New York, San Francisco en Toronto. De ketchup ‘maps’ zijn beschikbaar op ‘s werelds grootste loopapps, waaronder Strava en MapMyRun.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Heinz (@heinz)

Deze campagne is natuurlijk ideaal voor ketchupliefhebbers die hun favoriete saus ook voor hun loopsessies willen gebruiken, maar hoe werkt het juist? Ketchup blijkt enkele interessante nutriënten te bezitten. Zo bevat het elektrolyten als kalium en magnesium, die zowel helpen bij het presteren als recupereren.

Koolhydraten

Daarnaast bevatten de Heinz pakjes ook belangrijke koolhydraten. Koolhydraten zijn de voornaamste energiebron en nodig om een inspanning voor een langere tijd vol te houden. Jo koolhydraatreserves tijdig aanvullen is dan ook de boodschap. Ketchup bevat deze snelle koolhydraten door de suiker van de tomaten.

Je zou dan ook kunnen stellen dat Heinz inderdaad een waardig alternatief biedt om de beruchte ‘man met de hamer’ te vermijden, maar is dat effectief het geval? De meeste energiegels bevatten tussen de 25 en 30 gram koolhydraten en de huidige aanbeveling luidt om – afhankelijk van de lengte en intensiteit van je inspanning – tussen de 30 en 90 gram koolhydraten per uur op te nemen. Als je weet dat een ketchup-pakketje (10 ml) slechts 2,6 gram koolhydraten bevat, zou je zo’n 12 pakketjes nodig hebben om aan je minimum koolhydraatbehoefte te voldoen. Qua logistiek is het dus wellicht een minder interessante keuze, wetende dat je heel wat pakketjes moet meenemen onderweg om aan je behoeftes te voldoen.

Misschien moet je dus niet meteen al je energiegels inruilen voor een ketchup-pakje, maar het kan zeker geen kwaad om ze op voorraad te hebben en ze af en toe eens mee te nemen tijdens het lopen. Ze zijn goedkoper, smaken lekker (als je fan bent van ketchup alleszins) en komen met bepaalde hoeveelheid mineralen en koolhydraten. Als je een kleine energiedip hebt en voelt alsof de man met de hamer op de loer ligt, kan Heinz jouw loopsessie mogelijks redden.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Heinz (@heinz)

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?