Aardappelpuree zou even doeltreffend zijn als energiegels (onderzoek)

Een nieuwe studie toont aan dat aardappelen net zo prestatiebevorderend zijn als de bekende energiegels.

Het positieve effect van koolhydraatrijke gels op de inspanning is al vele malen aangetoond. Wetenschappers van de Univeristy of Illinois gingen nu op zoek naar mogelijke natuurlijke alternatieven die datzelfde effect teweegbrengen om zo het aanbod aan wedstrijdvoeding te vergroten. Volgens het recente onderzoek, gepubliceerd in The Journal of Applied Physiology, bleken (simpele) aardappelen een veelbelovend alternatief te zijn … . 

Gels vs aardappelen

Bij het onderzoek werden er 12 getrainde en ervaren duuratleten getest. De proefpersonen (in dit geval wielrenners) moesten eerst een aerobe inspanning van 120 minuten leveren, alvorens ze een tijdrit afwerkten en werden willekeurig verdeeld in 3 groepen: een groep die enkel water dronk, een groep die een energiegel consumeerde en een groep die koolhydraten uit aardappelen haalde, en meer bepaald, uit aardappelpuree. Beide groepen haalden elke 15 minuten dezelfde hoeveelheid koolhydraten (15 gram) uit de gel of de aardappelen. Tijdens de inspanningen werden bloedsuikerniveaus, lichaamstemperatuur, trainingsintensiteit en snelheid van de maaglediging gemeten. 

Bij zowel de testpersonen die koolhydraten uit de energiegel, als zij die koolhydraten uit aardappelen haalden, was er sprake van een prestatieverbetering tegenover zij die enkel water dronken. Meer nog: de onderzoekers stelden geen verschil vast tussen de prestatie van de ‘energiegel-groep’ en die van de ‘aardappel-groep’. Ook ervaarden beide groepen de inspanning als minder zwaar en steeg zowel de glucoseconcentratie in het bloed als de hartslag in dezelfde mate. 

Meer maag- en darmklachten

Hoewel de proefpersonen de aardappelpuree tijdens de inspanning konden verdragen, ervaarden ze toch meer maag- en darmklachten, zoals een opgeblazen buik en flatulentie (winderigheid), tegenover de sporters die de energiegel consumeerden. Om aan dezelfde hoeveelheid koolhydraten te voldoen, moesten de proefpersonen meer aardappelen (zo’n 130 gram tegenover een kleine 25 gram van de energiegel) eten. Dat kan wellicht de darm- en maagklachten verklaren. 

Conclusie: volgens het onderzoek kunnen aardappelen een waardig alternatief zijn om je tijdens een inspanning van energie te voorzien: ze zijn een volwaardige koolhydraatbron, goedkoop, bevatten veel voedingsstoffen en zijn dus net zo prestatiebevorderend als de energiegel. 

Een kanttekening: het onderzoek werd ondersteund door het ‘Alliance for Potato Research & Education’ (jawel, dat bestaat daadwerkelijk). Meer onderzoek is dus nodig. En totdat het zover is, kunnen lopers alvast nadenken over hoe ze aardappelen op een praktische manier op training kunnen meenemen …

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?