Regelmatig lopen zorgt voor betere spermakwaliteit

Dat lopen gezond is en veel voordelen heeft, moeten we je niet meer vertellen. Wist je ook dat de spermakwaliteit verbetert van mannen die het regelmatig op een loopje zetten?

Dat is de verrassende conclusie van een onderzoek uit 2016, waar onder andere een Duitse en Iraanse universiteit aan meewerkten. De onderzoekers bestudeerden 280 gezonde, maar niet zo sportieve mannen van middelbare leeftijd. Ze werden onderverdeeld in 4 groepen:

* Groep 1 deed niet aan sport
* Groep 2 wandelde of jogde 3 tot 4 keer per week een half uur
* Groep 3 wandelde of jogde 4 tot 6 keer per week drie kwartier
* Groep 4 deed 3 keer per week intervalsessies van drie kwartier

De mannen werden gedurende een half jaar gevolgd. Na afloop bleek dat zij die een bewegingsprogramma volgden een opmerkelijk betere spermakwaliteit hadden dan de niet-sporters. Lees: minder DNA-schade, groter volume en meer spermacellen, verbeterde zaadcelvorm en geconcentreerder sperma. De beste leerlingen van de klas waren degenen die 3 tot 4 keer per week een halfuurtje bewogen. Dus voor je sperma is het beter om regelmatig te gaan lopen op een rustig tempo dan om je de longen uit het lijf lopen!

In de groep die niet sportte, bleef de spermakwaliteit ongewijzigd. Bijkomend effect: de bewegende mannen ervoeren minder stress.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?