Kaneelrolletjes zijn Zweedse broodjes met een (althans volgens het traditionele recept) boter-kaneelvulling. Ze worden onder andere gegeten bij het bekende Zweedse fika, een kop koffie met een gebakje of koekje erbij. Ze zijn superlekker maar helaas niet uitermate gezond. Gelukkig kan je ook zelf een ‘verantwoorde’ versie maken van cinnamon rolls. Ideaal als snack en om heerlijk van te snoepen!
Dit heb je nodig voor 12 kaneelbroodjes:
* 380 g speltmeel
* 240 ml amandelmelk (of een andere soort plantaardige melk) + 1 theelepel azijn erbij
* 2 eetlepels palmsuiker of kokosbloesemsuiker
* 4 theelepels bakpoeder
* 1 theelepel zout
* 3 eetlepels kokosolie
Ingrediënten voor de vulling:
* 4 eetlepels kokosolie
* 100 g palmsuiker of kokosbloesemsuiker
* 3 theelepels kaneel
* 2 theelepels ahornsiroop of agavesiroop
* 75 g gehakte pecannoten
Zo maak je de cinnamon rolls:
* Verwarm de oven voor op 200°C en vet een overschaal in met wat olie.
* Meng in een kom het speltmeel, het zout, de suiker en het bakpoeder. Doe de (gesmolten) kokosolie erbij en meng even. Voeg de melk toe en meng tot het een mooi deeg wordt.
* Kneed een bol van het deeg. Leg hiervoor eventueel wat meel op je aanrecht, zo gaat het vlotter. Als het deeg klaar is, leg je het in een kom en deze laat je afgedekt in de koelkast staan gedurende 20 à 30 minuten.
* Doe alle ingrediënten voor de vulling (behalve de ahornsiroop) in een kom en meng ze.
* Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een plak van ongeveer 0,5 cm dik.
* Smelt de kokosolie. Bestrijk de deeg met de gesmolten kokosolie, verdeel er de vulling over en werk af met wat ahornsiroop.
* Rol voorzichtig de deegplak op. Snijd de rol in kleine rolletjes van ongeveer 3 cm.
* Leg de rolletjes in de ingevette ovenschaal. Zorg dat ze tegen elkaar of tegen de rand liggen, om te vermijden dat ze inzakken.
* Betsrijk de rolletjes met de resterende kokosolie. Bak ze gedurende 15 minuten in de oven.
* Smullen maar! Je kan de kaneelbroodjes tot 3 dagen bewaren in de koelkast.