GEÏNSPIREERD DOOR DE NATUUR
De natuur bulkt van het looptalent, waarom dan niet kijken wat we van de natuur kunnen leren om zelf beter te gaan lopen? Puma trok op onderzoek en kwam uit bij ‘The Nature of Performance’.
Voor de kooi van de… inderdaad puma (panter) in de Amsterdamse dierentuin Artis legt de Engelse productontwikkelaar Andy uit hoe het allemaal is verlopen. “We moeten ‘bold & innovative’ zijn. Op een moedige manier innovatief, met natuurlijk heel veel plezier erin verwerkt. Dat plezier zit hem in de leuke Braziliaans geïnspireerde looks. Toch zit de essentie niet in de looks, wel in de technologie en dat is biomimicry.”
Biomimicry is de wetenschap die bewezen oplossingen uit de natuur – of anders gezegd de beste technische aspecten door de natuur zelf uitgevonden – vertaalt naar producten voor de mens. Een bekend voorbeeld is plakband, wat geïnspireerd is op de voetjes van de gekko. Het eerste voorbeeld dat Andy laat zien is de Mobium. Hij laat de loopschoen zien en beweegt de zool heel makkelijk in allerlei bochten.
MOBIUM: WRINGT ZICH IN ALLE BOCHTEN
“Het ontwerp van de Mobium Elite is het resultaat van twee jaar intensief onderzoek naar hoe de voet beweegt. De voet zet namelijk uit in drie richtingen; longitudinaal, lateraal en verticaal, en deze adaptive running schoen past zich hierop aan.” De zool ziet er inderdaad nogal ‘katachtig’ uit en als bij georchestreerd toeval laat de puma achter Andy net dan zijn eigen voetzool aan ons zien!
Toch maar even uitproberen en inderdaad, de Mobium genereert een heel ‘natuurlijk’ gevoel. Een echte looptocht doen we niet op de Mobium, maar wel op de Faas. “Faas naar het Jamaïcaanse slang-woordje voor ‘faster'”, vertrouwt Andy me toe.
Naast mij komt Bas van den Bemt lopen, de sales manager voor Puma Benelux. Hij pikt meteen in: “Jamaica, dan denk je aan Usain Bolt en die gaan we nog meer uitspelen in onze campagnes. Hij heeft immers getekend tot en met de volgende Olympische Spelen. Hij is de verpersoonlijking van waar we met Puma naartoe willen: forever faster! Plezier én de allerbeste techniek gecombineerd. Personality meets performance.”
FAAS: VOOR ELK WAT WILS
De loopsessie wordt verzorgd door personal trainer Lesley. Hij loopt elke drie weken een marathonwedstrijd en maakt zich op voor een ‘buitengewone’ 56km in Zuid-Afrika. “Geen enkele loper is hetzelfde. Net daarom is de Faas collectie een goed idee. Want er is een schoen voor ieder soort loper”, zegt de man die al acht jaar op Puma loopt. We doen enkele stretchoefeningen in de dierentuin en vertrekken daarna op een tocht door Amsterdam.
Andy legt me ondertussen uit hoe belangrijke technische aspecten zoals stabiliteit, schokdemping, afwikkeling en flexibiliteit in de Faas collectie zijn verweven. “Alles draait om het verschil tussen heelstrikers, midstrikers en forefootstrikers. De Faas 600S is een van de belangrijkste schoenen uit de range.” En het is deze die we uitproberen. Het is een schoen ontwikkeld voor de traditionele, stabiele renner die op de hiel landt; de grootste groep renners. Hij voelt helemaal anders aan dan mijn eigen loopschoen ’thuis’ van een concurrerend merk. Maar, toegegeven, wat een heerlijk gevoel. Ik land op aanraden van loopcoördinator Lesley eens hard op mijn hiel, dan weer vooraan. Telkens wordt de schok helemaal opgevangen. Andy legt me daarna uit hoe ze dat hebben bestudeerd door naar de landing van de poten van katachtigen te kijken.
Heel specifiek aan de Faas is de Faasfoam, het product waarmee de zool gemaakt is. De combinatie van rubber en EVA maakt de zool superlicht. Extra feature is dat je dankzij de Faasfoam kan kiezen tussen verschillende variaties in Heel-Toe-Drop. Van 100 tot 1000 kan je gaan: hoe minder foam hoe lichter en minimaler het gevoel, maar ook hoe harder je de ondergrond aanvoelt. Hoe meer foam of ‘pluche’, hoe veerkrachtiger de zool. De meeste lopers zijn het best gesteld met een >8mm HTD omdat de meeste lopers heelstrikers zijn. Echter, voor wie meer mid/forefoot loopt is dan weer beter af met <6mm. FAAS heeft voor elke loper een eigen optie.
TAPE IN DE BROEK
Mijn benen zitten verpakt in een Pure ACTV. Een lange stretchbroek die helemaal niet zo eenvoudig aan te trekken viel. Denk aan het gedoe met een kousenbroek… maar dan voor een man. Er is echter een logische verklaring voor dat moeilijke aantrekken, want aan de binnenkant zijn er siliconen strips aangebracht. Gebaseerd op het principe van sporttape waarbij stroken tape rechtstreeks op de spieren worden aangebracht voor ondersteuning is er bij deze stretch broek tape aangebracht op strategische plaatsen. Het gevolg? Micromassage voor de spieren. Hoe fris het ook in Amsterdam is, de broek genereert een heel warm gevoel aan mijn benen.
Andy geeft nog wat meer uitleg: “De Pure ACTV long tight werkt net als de huid zelf en samen met het lichamelijke natuurlijk systeem. Zo kan je je prestaties verbeteren en maximaliseren”. De loopcoach van dienst, Lesly, vult nog aan: “Ik ga er soms ook in slapen omdat zo ook heel veel stoffen worden afgevoerd. Dat geeft dan ’s morgens een heerlijk gevoel.” De geavanceerde dryCELL technologie voert vocht af van de huid en zo voel je je ook tijdens het lopen altijd droog en comfortabel. Het product won trouwens een IPSO Gold Award.
Na de loopsessie krijg ik nog meer technische uitleg. Aan de hand van enkele slides laat Andy zien hoe verschillend vrouwenvoeten bijvoorbeeld zijn ten opzichte van mannenvoeten, wat maakt dat er een heel specifieke techniek moet gebruikt worden om gender-specifieke schoenen te ontwikkelen.
THEORIE VS. PRAKTIJK
Een dag later probeer ik zowel de schoenen als de broek uit tijdens een intensieve 10 km-training. Het zou immers niet de eerste keer zijn dat wat eerst fantastisch of ingenieus leek in de praktijk eerder ‘gewoontjes’ of zelfs ronduit een tegenvaller blijkt te zijn. Maar… zowel de Pure ACTV als de schoenen doen hun werk. Als jasje had ik de Pure NightCat aan. Het leuke aan dit vestje is niet dat het zo licht aanvoelt – altijd meegenomen, maar dat het ook letterlijk licht geeft. En dat op een heel subtiele manier. Het reflecterende materiaal zit ingewoven in het jasje waardoor het – volgens de ontwikkelaar Andy – ook na tig wasbeurten nog lichtgevend blijft en je dus niet in een volledig fluo vestje moet rondhossen.
Puma gaat met deze nieuwe collectie terug naar de roots. Namelijk de sport zelf en het presteren. Het lifestyle-gegeven kaapt niet alle aandacht weg, maar staat ten dienste van de ‘loop’techniek. Functioneel, maar ook leuk. En ja, zo zou het inderdaad altijd moeten zijn. Kortom, Run for life. Run for joy. Net als Jesse Owens, Linford Christie, Wilson Kipketer en Usain Bolt. Of op een veel bescheidener niveau, net als ondergetekende.