Profrenner Tiesj Benoot: “Na mijn wielercarrière staat een marathon zeker op mijn programma”

Fietsers die de loopschoenen aantrekken. Tot voor een paar jaar was het een vreemd zicht, anno 2023 is het een vertrouwd beeld. Ook Tiesj Benoot zet het regelmatig op een lopen. “Na mijn wielercarrière staat een marathon zeker op mijn programma.”

Om het beeld van de zeldzame lopende fietser naar de prullenmand te verwijzen, moeten we terug naar de stage van Jumbo-Visma van december in het Spaanse Denia. Twee keer staat er ’s ochtends een looptraining op het menu. Uiteraard zijn Wout van Aert en Tiesj Benoot van de partij, maar zij zijn duidelijk niet de enigen die de loopmicrobe hebben. “In totaal waren we met zo’n 12 à 15 renners. In het peloton kan je het lopen in de winter zelfs een hype noemen. In het begin van mijn carrière was ik vaak de enige renner die ging lopen, nu gaat het over minstens de helft van ploeg.” Dat Jumbo-Visma en loopmerk Hoka een partnership aangingen is dan ook geen toeval.

Benoot gelooft in de meerwaarde van het lopen. “Als renner zitten we jaarlijks makkelijk 30.000 km in het zadel, dan is het interessant om je lichaam andere prikkels te geven. Veel renners hebben bijvoorbeeld last van osteoporose. Door het gebrek aan impact op de fiets ligt de botdensiteit bij fietsers veel lager. Als je valt, dan is het risico op een breuk veel groter. Dankzij het lopen heb ik zeker gezonde botten. Verder is het nuttig om voor een fietstraining al een korte looptraining op een nuchtere maag af te werken.”

(…)

Een paar jaar geleden liep Benoot al de halve marathon op de Beach Trail in Oostduinkerke, na zijn wielercarrière wil hij graag nieuwe sportieve uitdagingen aangaan. “Een marathon staat zeker op mijn agenda. In Gent lijkt me dat wel leuk, maar het mag ook Valencia zijn. Dan kan ik het nog koppelen aan een leuke citytrip.”

Een Iron Man-triatlon spreekt Benoot ook wel aan. “Al zal het zwemmen wel een serieuze inspanning vragen. Mijn crawltechniek is beperkt en ik ben niet zo’n goede zwemmer.” Toch wil de topsporter uiteraard niet als ‘toerist’ aan de start verschijnen. “Ik zal me niet inschrijven om er tien uur over te doen. Ik wil ook een goede tijd neerzetten.”

 

Meer weten over de loopgewoontes van Tiesj Benoot en wil je lopen met fietsen slim combineren? Haal dan het nieuwste RunningBE magazine in huis. Expert en coach Frederik van Lierde deelt slimme fietstips voor lopers en legt uit hoe je als loper voordeel uit fietsen kan halen.

RunningBE is verkrijgbaar in de winkel, bestel het online of lees het magazine digitaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.