Goede bacteriën, zogenaamde probiotica, zijn belangrijk voor je spijsvertering en immuunsysteem. Maar naast die algemene gezondheidsvoordelen zouden probiotica ook bijdragen aan een betere sportprestatie. Zo toonde een recente studie van het Sport and Exercise Science Department in Liverpool aan dat marathonlopers betere tijden liepen wanneer ze een maand lang probiotica consumeerden.
Maag- en darmklachten (buikkrampen, een klotsende maag, een misselijk gevoel) zijn erg vervelend en niet bepaald prestatiebevorderend. Jammer genoeg wordt iedere loper er weleens (of meermaals) mee geconfronteerd en blijft het soms zoeken naar de oorzaken van en oplossingen voor die klachten. Wetenschappers hoopten daar verandering in te brengen en onderzochten de invloed van probiotica op 24 marathonlopers. Gedurende 28 dagen kreeg één groep probiotica toebedeeld in de vorm van een supplement, de andere een placebo.
Na een kleine maand, op de dag van de marathon, gaf de eerste groep aan minder klachten te hebben. Meer nog: klachten als een opgeblazen buik en gasvorming namen niet enkel af na de eerste twee weken van het onderzoek, maar ook tijdens de laatste 15 kilometer van de marathon. De lopers die het supplement hadden genomen, konden zo een snellere tijd neerzetten. Lopers met minder klachten, hoefden dan ook niet te vertragen (of te stoppen) naarmate ze de finish naderden.
De resultaten van de studie zijn hoopgevend, al moeten de gezondheidsclaims ondersteund worden met meer wetenschappelijk bewijs. Voor je dus meteen naar allerlei supplementen grijpt, kan je (natuurlijke) probiotische voedingsmiddelen ook gewoon in de winkelrekken vinden. We zetten enkele bekende producten rijk aan probiotica even op een rijtje:
- YOGHURT: yoghurt is waarschijnlijk het makkelijkste en bekendste voedingsmiddel om aan je probiotica te geraken. Let wel op dat je de ‘juiste’ yoghurt aanschaft en lees de verpakking. Als de yoghurt ‘levende bacteriën’ of ‘actieve culturen’ bevat, zit je goed.
- TEMPEH: dit alternatief voor vlees is gemaakt van gefermenteerde sojabonen en zorgt ervoor dat heel wat vitamines en mineralen als calcium, ijzer en magnesium beter worden opgenomen.
- KEFIR: kefir is een gefermenteerde melk, rijk aan proteïne, calcium en verschillende B-vitamines. Dankzij de verchillende melkzuurbacteriën en gistculturen heeft de drank een positief effect op de darmen.
- ZUURKOOL: dit type kool is een gefermenteerde groente, rijk aan vitamine C en ijzer, waardoor het ook meteen je weerstand versterkt. Let erop dat je zuurkool, net als augurken, rauw koopt. Door verhitting gaan er namelijk heel wat van de voedingsstoffen verloren.
- MISO: dit Japanse ingrediënt wordt gemaakt van sojabonen, bruine rijst, en een graansoort waaraan een bepaalde schimmel (koji genaamd) wordt toegevoegd. Bij ons gebruiken we miso voornamelijk om er soep van te maken.