FODMAP-dieet: de oplosssing voor maag- en darmklachten tijdens het lopen?

De kans bestaat dat je al weleens van het FODMAP-dieet gehoord hebt. Zo krijgen mensen die aan het prikkelbaredarmsyndroom lijden vaak het advies om bepaalde voedingsmiddelen te mijden om hun klachten te verminderen. Maar uit onderzoek blijkt dat dit voedingspatroon ook voor lopers nuttig kan zijn.

Maag- en darmklachten (een opgeblazen gevoel, buikpijn, gasvorming, …) zijn helaas geen uitzondering bij lopers en kunnen op de meest ongepaste momenten (tijdens een training, of erger, tijdens een wedstrijd) je loopplezier bederven. Ondanks verschillende voedingsadviezen en hulpmiddeltjes, vinden veel lopers geen oplossing en blijven de klachten aanhouden. Voor zij die zich daarin herkennen, kan het zogenaamde FODMAP- beperkte dieet soelaas bieden.

Het acroniem FODMAP – dat staat voor ‘Fermenteerbare Oligosacchariden, Disachariden, Monosacchariden and Polyolen’ – verwijst naar een bepaald type koolhydraten. Zo worden bepaalde koolhydraten slecht of niet opgenomen in de dunne darm, waardoor een deel van de voedingsresten meteen in de dikke darm terechtkomt. Daar gebeurt door de vertering door bacterieën, wat resulteert in gasvorming en andere ongemakken.

FODMAPs vind je terug in zogenaamde monosacchariden (fructose: appels, honing, …), oligosacchariden (artisjok, knofloop, rogge, kikkererwten, …), disacchariden (lactose: melk, yoghurt, kazen, …) en polyolen (abrikozen, champignons, zoetstoffen, …).

Interessant voor lopers? 

Een lange of intensieve loopsessie kan darm- en maagklachten vaak verergeren. Dat komt omdat het bloed tijdens een inspanning naar je spieren trekt, en niet naar het spijsverteringsysteem. The Journal of the International Society of Sports publiceerde eerder een studie dat het effect van het FODMAP-beperkte dieet op maag- en darmklachten bij lopers onderzocht.

16 gezonde recreatieve sporters volgden gedurende 1 week een low-FODMAP- dieet en gedurende 1 week een high-FODMAP-dieet. De lopers moesten telkens hun symptomen van maag- en darmklachten aangeven en hun bloed laten trekken om een bepaald eiwit (een biomarker van maag- en darmklachten) te meten.

Het merendeel van de lopers (69%) gaf aan minder last te hebben van een opgeblazen gevoel en buikpijn toen ze het FODMAP-arme dieet volgden. Ook gaf 75% aan dat de klachten niet afnamen of zelfs erger werden tijdens het dieet waarbij ze FODMAP-rijke producten aten. Daarnaast bleek dat lopers tijdens het FODMAP-beperkte dieet frequenter en intensiever konden sporten.

Let wel: de testgroep van 16 personen is te klein om mogelijke conclusies van het onderzoek door te trekken naar alle sporters. Heb je al heel wat zaken geprobeerd om je klachten te verminderen? Dan kan het FODMAP-beperkte dieet wel een optie zijn om in de toekomst uit te testen. Blijf je klachten ondervinden? Raadpleeg dan je huisarts.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?