Zo zou sporten in de middag het risico op vroegtijdig overlijden sterker verkleinen dan wanneer je ’s ochtends of ’s avonds sport. Om precies te zijn: tussen 11 uur en 17 uur sporten zou de grootste voordelen opleveren voor je levenduur.
Maar wanhoop niet als je liever ’s ochtends of ’s avonds sport. De studie toonde aan dat fysieke activiteit op eender welk tijdstip je leven verlengt dan helemaal niet bewegen.
Het onderzoek werd eind februari gepubliceerd in het wetenschapstijdschrift Nature Communications. Gezondheidsdata van meer dan 90.000 mannen en vrouw uit de UK BioBank (een grootschalige gezondheidstudie uit het Verenigd Koninkrijk) werden verzameld. De sterkste correlatie die de onderzoekers vaststelden was – niet geheel verrassend – dat degenen die bewogen (aan matig of stevige intensiteit) langer leefden dan zij die zelden aan sport deden. Maar de onderzoekers zagen ook kleinere verbanden tussen zij die ’s middags sporten en een langere levensduur.
Zij die tussen 11 uur en 17 uur sportten, hadden een kleiner risico op vroegtijdig overlijden door hartziektes en andere doodsoorzaken (behalve kanker) dan zij die voornamelijk voor 11 uur of na 17 uur sportten. Deze tijdspanne valt precies samen met het tijdstip waarop, statistisch gezien, mensen het minste kans hadden op een hartaanval. De voordelen van sporten tussen deze tijdstippen zouden vooral merkbaar zijn bij mannen en ouderen.
Toch is voor velen onder ons sporten in het midden van de dag niet haalbaar met onze school- en werkagenda’s. Voor zij dat dat het geval is, hoeven niet te panikeren. Ander nieuw onderzoek suggereert namelijk dat de vetverbranding hoger zou zijn als je ’s ochtends sport, en ook dat brengt natuurlijk gezondheidsvoordelen met zich mee.
Bovendien: mogelijke verschillen van je sportmoment zullen eerder marginaal zijn. De grootste gezondheidswinst haal je door regelmatig te bewegen, onafhankelijk het tijdstip waarop je beeweegt.