Onderzoek toont aan: het is nooit te laat om gezond(er) te gaan leven

Door kleine veranderingen in je levensstijl (meer sporten, gezond eten, je gewicht onder controle houden) zou je tot een kwart minder risico lopen op een hartaanval, zelfs als je er pas op latere leeftijd mee begint.

Zo luidt de conclusie van een recente studie die werd gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Stroke. Na vele jaren van niet-zo-bijster-gezond leven kan je je met andere woorden ‘herpakken’ en zo je risico op een hartaanval verkleinen. Zo kan er volgens de onderzoekers een kwart van de hartaanvallen vermeden worden.

De studie is gebaseerd op de Nurses’ Health Study, die gestart werd in 1976 en nog steeds loopt. Het is een reeks prospectieve studies waarin epidemiologie en de langetermijneffecten van voeding, hormonen, milieu en het werkleven van (vrouwelijke) verpleegkundigen op de gezondheid en de ontwikkeling van ziekten worden onderzocht. Intussen bevat deze studie gezondheidsinformatie van ongeveer 600.000 vrouwen die al jaren aan het onderzoek deelnemen (gemiddeld 26 jaar, de meesten starten rond de 50 jaar).

Een kleine 5% van de deelnemers aan deze studie kreeg een hartaanval tijdens de onderzoeksperiode. Zij die hun levensstijl aanpasten, verminderden dit risico met 23 tot 25%. De meest ‘invloedrijke’ factoren zijn meer bewegen (minimum 30 minuten per dag), stoppen met roken en een gezond gewicht.

Kleine kanttekening: het is natuurlijk beter om al gezond te leven op jonge leeftijd. Zo leef je nog altijd het langst en gelukkigst, zonder al te veel ziektes, kwalen en ongemakken.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?