Onderzocht: ‘Dankzij dit ijsje loop je sneller en leef je langer’

Oké, de ijsjesperiode bij uitstek ligt dan misschien al wel enkele weken achter ons, maar dat weerhield een professor er niet van om met opmerkelijk nieuws over deze lekkernij op de proppen te komen.

Professor Valerio Sanguigni heeft een opmerkelijk onderzoek gedaan. Het is te zeggen: vooral zijn conclusie is opmerkelijk. De man die verbonden is aan de Romeinse universiteit Tor Vergata meent namelijk een recept voor een ijsje te hebben gevonden waardoor je beter gaat sporten en langer zal leven.

Het exacte recept houdt de man voorlopig geheim (hij nam er wel al een patent op), maar het bevat zeker donkere chocoladepoeder, hazelnoot en extracten van groene thee. Allemaal ingrediënten die antioxidanten bezitten (combinaties van vitaminen en mineralen die voor een goede stofwisseling zorgen). Volgens de Italiaan verliezen veel zogenaamde superfoods hun antioxidanteigenschappen bij de verwerking (bv: koken) ervan. Maar voedsel met een lage, constante temperatuur zijn wel ideaal om die eigenschappen vast te houden. Zoals ijsjes, dus.

Proef en besluit

Prof Sanguigni verzamelde voor zijn onderzoek twee groepen. Bij elke deelnemer werd bloed afgenomen. De ene groep at vervolgens het ‘magische’ ijsje, de andere een placebo. Daarna deden ze allemaal een fietstest, waarbij ze zo hard mogelijk moesten trappen. Volgens de Italiaanse onderzoeker was er bij de eerste groep een duidelijke verbetering inzake het vasculair systeem en waren de fietsresultaten ook beter. Bij de mensen die een placebo hadden ingenomen, was er geen verandering merkbaar.

Sanguigni’s resultaten werden gepubliceerd in het de wetenschappelijke uitgave Nutrition. Volgens hem toont deze proef aan dat er een ijssoort bestaat die het vasculaire systeem beter maakt en fysieke prestaties verbetert.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?