Voor bovenstaande vragen trokken we naar Energy Lab-coach Thijs Dekiere en Adelheid Steyaert. Die laatste is kliniekhoofd van het Centrum voor Sportgeneeskunde UZ Gent en schudt het hoofd als we over scheenbeenvliesontsteking beginnen: “Het is een verschrikkelijk verkeerde naam, want het gaat niet om een ontsteking, wel een overbelasting. Je krijgt pijn aan de binnenkant van je scheenbeen, omdat de dieperliggende spieren van je onderbeen – die voor stabiliteit zorgen – overbelast geraken en aan het botvlies trekken.”
Oké, we spreken dus nooit meer over een scheenbeenvliesontsteking, maar kan je zo’n scheenbeenblessure voorkomen? “Da’s niet eenvoudig, want het is een samenspel van diverse factoren: type training, frequentie, intensiteit, techniek, schoeisel, biomechanica, ondergrond …”, weet Steyaert. Dekiere pikt in: “Er zijn wel enkele klassiekers. Beginnende lopers willen vaak te snel hun eerste 5 kilometer lopen, of van 5 kilometer meteen naar 10 kilometer gaan. Maar Start 2 Run draait niet alleen om conditie. De belastbaarheid van het lichaam geleidelijk aan verhogen, is nog belangrijker. Sla dus geen stappen over.”
In ons meinummer gingen Steyaert en Dekiere dieper in op deze blessure en wat je kan doen om ze te voorkomen. Je leest het artikel hier ook digitaal.