Nog exact 1 maand tot de olympische marathon: dit moet je weten over het parcours

De olympische marathon belooft een spannend en spectaculair sluitstuk van de Spelen in Parijs te worden. Op zaterdagochtend 10 augustus strijden de mannen voor de medailles en op zondagochtend 11 augustus is het de beurt aan ’s werelds beste marathonloopsters. In RunningBE-magazine belichten we de highlights van het parcours waar de toppers zullen strijden om de felbegeerde medailles.

Het is een primeur dat de marathon voor de vrouwen als laatste atletiekdiscipline staat geprogrammeerd. Een bewuste keuze van de organisatie om de gendergelijkheid in de sport en samenleving te benadrukken. Over alle sporten heen zullen tijdens deze Olympische Spelen trouwens evenveel vrouwen als mannen deelnemen.

De organisatoren hebben ervoor geopteerd om een groot gedeelte van de marathon in het gezellige centrum van Parijs te laten plaatsvinden en niet in een andere stad mijlenver van de olympische ambiance, zoals tijdens de Spelen van Tokio 2020. Het pittige marathonparcours met in totaal 438 positieve hoogtemeters is geïnspireerd op de legendarische vrouwenmars op Versailles tijdens de Franse Revolutie in 1789. Duizenden vrouwen verzamelden toen als protest tegen de hoge broodprijzen op het plein voor het Hôtel de ville van Parijs en trokken van daaruit richting Versailles, waar koning Lodewijk XVI en zijn familie werden gedwongen hun paleis te verlaten. Het leidde in Frankrijk tot de ondertekening van de baanbrekende ‘Verklaring van de rechten van de mens en de burger’. In een stad vol geschiedenis, bezaaid met monumentale gebouwen en architecturale parels, wordt de olympische marathon een 42,195 km lange reclamespot voor de loopsport en het toerisme in Parijs. Wij blikken alvast vooruit op de mooiste plekjes onderweg en de beste supporterspots.

(…)

Belgian Hill

Een van de leukste plekken om te supporteren bevindt zich ongetwijfeld op km 29, waar de Côte du Pavé des Gardes (Belgian Hill) zich bevindt. Wordt deze steile helling de scherprechter voor medaillewinst? Het zou best kunnen, want na 29 km krijgen de deelnemers een beklimming van 600 meter met een gemiddeld stijgingspercentage van 10% voor de benen geschoven. Dat wordt afzien!

Voor de fans van Bashir Abdi en Koen Naert de aanleiding om hier een supportersdorp op te bouwen om hun idool naar een olympische medaille of olympisch diploma te schreeuwen. Voor ons Belgen is op 10 augustus de tot Belgian Hill omgedoopte Côte du Pavé des Gardes dus de place to be!

(…)

Meer over het parcours en onze vijf Belgische marathonlopers vind je terug in het nieuwste RunningBE-magazine. Je vindt RunningBE-magazine terug in de winkel of bestel het online.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.