Nieuwe marathon heeft ‘snelste parcours ter wereld’

De marathon van Berlijn staat bekend als de ideale plek om een marathonrecord te lopen. Maar de kans is groot dat de Duitsers vanaf dit najaar stevige concurrentie krijgen.

Die concurrentie komt vanuit Canada, waar op 22 oktober de Marathon du P’tit Train du Nord plaatsvindt. Het betreft een volledig nieuw evenement dat behalve de marathon ook een halve marathon aanbiedt. Het parcours werd bedacht door Alain Bordeleau, een Canadees die in 1984 deelnam aan de Olympische Spelen en met 2 uur en 14 minuten een fraaie besttijd op de marathon heeft.

Tegenover Canadian Running verkondigde hij dat het parcours in Québec mogelijk het snelste ter wereld is: “Nike zocht enorm lang naar een omloop om de marathon in minder dan twee uur te lopen. Dit was een goede optie geweest (Nike koos voor Monza).”

Duwtje in de rug

Bordelau kan best weleens gelijk hebben. Op het parcours kom je als deelnemer nooit stroken tegen van meer dan 4% stijgings- of dalingspercentage. En het traject loopt in overwegend dalende lijn, want aankomstplaats Saint-Jérôme ligt 220 meter lager dan startplaats Val-David. “Het zal lijken alsof iemand je heel de tijd vooruitduwt”, meent de bedenker van het parcours.     

Bijkomend voordeel met het oog op goede tijden: de weersomstandigheden. In het begin van de herfst is het ook in Canada normaal gezien uitstekend loopweer.

Allemaal goed en wel, maar als ik daar een toptijd loop, is dat dan ook officieel, horen we je denken. Jazeker. De wedstrijd in Québec is een kwalificatiewedstrijd voor de marathon van Boston.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?