Aan de Michiel De Braeystraat in de Antwerpse wijk Nieuw Zuid werd onlangs het gloednieuwe wooncomplex Havn opgeleverd. Op het dak van het 20 meter hoge appartementsgebouw heeft de Zweedse architect Johannes Norlander een loopparcours uitgetekend.
Sportieve bewoners kunnen via de vlot lopende betonstroken op het dak van hun appartement rondjes van 160 meter wandelen of lopen en daarbij genieten van het unieke uitzicht op de Schelde en Linkeroever.
“Aanvankelijk leek het een folieke”, zegt Maarten Verhaegen van projectontwikkelaar Triple Living in Gazet van Antwerpen. “Maar sinds de coronacrisis is uitgebroken, lijkt het zo gek niet meer. Het is een echte meerwaarde voor de eigenaars en huurders van het gebouw. Er komen aan de wandel- en loopstrook ook bankjes, allemaal makkelijk toegankelijk via de bewonerslift.”
VERANDERENDE TIJDSGEEST
Het loopparcours op het dak is enkel toegankelijk voor de bewoners. Het is niet de bedoeling dat heel Antwerpen op het dak van Havn komt trainen. Maar dat er elders in de stad en in het land nog dergelijke ‘dakprojecten’ zullen ontstaan, staat buiten kijf. Het is een uiting van de veranderde tijdgeest in de architectuur.
“Het dak is meer geworden dan alleen een functioneel element in een gebouw om water tegen te houden en voldoende isolatie te geven”, zegt Arnold Janssens, professor bouwfysica aan de UGent, in Het Nieuwsblad. “Het wordt ook gezien als vijfde gevel. Zeker in stedelijke omgevingen, net omdat daar een gebrek aan tuinen en buitenruimte is.”