Nederlandse avondklok nefast voor lopers én algemene gezondheid?

In Nederland zit er een avondklok vanaf 20u30 aan te komen. De regering Rutte hoopt zo de stijgende coronacurve om te buigen. Maar het NOC*NSF vreest dat de maatregel nefast zal zijn voor lopers en andere sportbeoefenaars. En voor de algemene gezondheid van de Nederlandse samenleving.

Het NOC*NSF is een Nederlandse sportorganisatie met als doel (top)sport in Nederland te bevorderen. De organisatie is ook de Nederlandse vertegenwoordiger bij het IOC en is zo dus de tegenhanger van ons BOIC.

Uit een in opdracht van het NOC*NSF uitgevoerde enquête blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders minder is gaan sporten tijdens de tweede lockdown, die nog tot minimaal 9 februari van kracht is. Vooral kinderen, jongeren en 65-plussers zijn gestopt met sporten sinds december.

Wie overdag werkt of studeert, plant zijn looptochtje doorgaans in de avonduren. “We verwachten dat de sportdeelname in Nederland met de invoering van de avondklok de komende periode drastisch zal kelderen”; waarschuwde algemeen directeur Gerard Dielessen van het NOC*NSF in een interview met persbureau ANP.

“Net in deze lockdownperiode is een actieve gezonde leefstijl een belangrijke bijdrage aan de weerbaarheid en gezondheid van de samenleving. De avondklok kan een grote impact op de algemene gezondheid van de Nederlandse samenleving hebben, ook op de lange termijn”, aldus een bezorgde Dielessen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?