‘Na 10 kilometer lopen krijg ik altijd krampen’

11 april is dit jaar Wereld Parkinsondag. Zo'n 40.000 Belgen lijden aan die ziekte. Patrick Demoucelle is er een van en legt uit hoe het is om te leven en sporten met parkinson.

Running.be-journalist Bram Van de Velde trok met Patrick Demoucelle naar het mooie Park van Tervuren voor onze rubriek De Meeloper. Patrick is 52 en heeft al 12 jaar parkinson. Toch loopt hij nog veel. De 20 km door Brussel loopt hij dit jaar opnieuw voor Run for Parkinson, een onderdeel van de stichting Demoucelle Parkinson Charity waarmee het onderzoek naar de ziekte gesteund wordt.

Aan Bram vertelde Patrick hoe het is om met de ziekte te leven: “Ik vecht dagelijks tegen mijn eigen lijf. De pijn zit overal en da’s het moeilijkste. Mijn lichaam heeft de neiging om niks meer te willen doen, behalve blijven zitten en de verlamming te laten intreden.” Hij trekt zich wel op aan het lopen: “Het gekke is dat lopen soms makkelijker gaat dan wandelen. Eens ik vertrokken ben, gaat het bijna vanzelf. Ik heb meer moeite met onbewuste, simpele handelingen.”

Een loopwedstrijd zoals de 20 km door Brussel is natuurlijk nog wat anders: “Na een tiental kilometer krijg ik onverbiddelijk krampen. Vanaf dan moet ik afwisselend stretchen en stappen en duw ik door op wilskracht, hoewel ik nog maar halfweg ben.”

Het volledige interview met Patrick lees je in ons maartnummer (nog tot eind april in de winkel). Je kan het hier ook digitaal raadplegen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?