Muziek laat je langer lopen

Sommige lopers verikiezen tijdens hun trainingen het geluid van de stilte, anderen kunnen dan weer niet zonder hun mp3-speler. Uit een onderzoek blijkt dan ook dat lopers met muziek het langer volhouden.

Lopers met muziek in de orden houden het langer vol. (foto gettyimages)
Er zijn al heel wat onderzoeken gedaan naar het effect van muziek op sportprestaties. Costas Karageorghis van de Brunel University in Londen concludeert in de Journal of Sport & Exercise Psychology dat muziek tijdens het lopen zorgt voor gezelligheid, afleiding, motivatie, positieve gevoelens en daardoor ook meer uithoudingsvermogen.

Karageorghis liet dertig mensen op een loopband rennen en vroeg ze maat te houden op de beat van de muziek. De nummers die hij uitkoos, waaronder ‘Dancing Queen’ van Abba, ‘Don’t stop me now’ van Queen en ‘Mercy’ van Duffy, hadden het juiste aantal beats per minuut (tot 140), maar ook een vrolijkmakend effect op de deelnemers. Met als gevolg dat ze meer plezier hadden tijdens het lopen, zelfs toen ze fysiek uitgeput waren en het daardoor vijftien procent langer volhielden.

De effecten van muziek op lopen zijn volgens Karageorghis zesledig: het maakt je minder moe, bevordert positieve gedachten, maakt je perceptie van de inspanning minder, kan je sneller laten lopen (bij snelle muziek), helt je rustiger te worden (bij trage muziek) en helpt alpha hersengolven op te wekken, die verantwoordelijk zijn voor onze dromen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?