Moe op het werk? Ga voor een middagloop

Een nieuwe studie toont aan dat 30 minuten bewegen cognitieve vermoeidheid kan tegengaan.

Het is 14u00 en je krijgt last van de welbekende middagdip. Je cognitieve prestaties verminderen en je motivatie raakt ook steeds dat beetje meer zoek. Hoe kan je mentale vermoeidheid tegengaan en je batterijen weer opladen voor de middag die nog komt? Moet je een extra kop koffie nemen? Probeer je je ogen even te sluiten in de hoop dat het snel beter gaat?

… Wat dacht je van een middagloopje van 30 minuten?

Wanneer je moe bent, kan lichaamsbeweging misschien het laatste zijn waar je aan denkt. Maar een korte training kan net de energieboost zijn die je nodig hebt en je productiever maken voor je volgende taken.

Dat blijkt uit een Duitse studie, waarbij er gezocht werd naar doeltreffende strategieën om cognitieve vermoeidheid tegen te gaan. Deelnemers aan de studie werden daarvoor in drie groepen verdeeld: 1 deel deed 30 minuten een aerobe activiteit, 1 deel deed 30 minuten een sessie met lichte stretchings en 1 deel keek 30 minuten naar de tv-serie ‘The Big Bang Theory’.

Hoewel een humoristische aflevering van de populaire tv-reeks ontspannend kan zijn, waren het de testpersonen die 30 minuten de aerobe activiteit deden (in dit geval fietsen op een crosstrainer) die zich energieker voelden. Ook verbeterde hun humeur, hadden ze een positiever gevoel over hun mentale capaciteiten en toonden ze een verbeterd vermogen om nieuwe taken aan te pakken. Kortom: 30 minuten bewegen verbeterde executieve functies, die ervoor zorgen dat je beter presteert op het werk.

Het recente onderzoek toont zowel voordelen op korte als op lange termijn. Op korte termijn maakt lichaamsbeweging je energieker, op lange termijn kan je zelfs mogelijke negatieve veranderingen in je breinstructuur tegen gaan die gepaard gaan met chronische, aanhoudende mentale vermoeidheid.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?