The Real Mo Farah. Zo heet de documentaire die woensdagavond om 22u (Belgische tijd) uitgezonden wordt op BBC One. Mohamed Farah is als kind samen met zijn ouders van Somalië naar Engeland gevlucht. Zo luidt de officiële versie althans. Maar in de BBC-documentaire vertelt Farah dat dat een grote leugen is …
Toen hij 4 jaar oud was, is zijn vader omgekomen in de Somalische burgeroorlog. Toen hij 8 of 9 was, bleven zijn moeder en twee broers achter in Somaliland (een de facto onafhankelijke maar niet erkende staat binnen Somalië) terwijl de latere atletiekkampioen bij familie in het naburige Djibouti werd ondergebracht.
Hussein Abdi Kahin
“Vanuit Djibouti werd ik naar het Verenigd Koninkrijk overgevlogen, samen met een vrouw die ik nog nooit had gezien”, vertelt Farah in de documentaire. “Ze zeiden me dat ik daar bij familie zou gaan wonen. Die vrouw had ook valse reisdocumenten bij zich, waarop de naam Mohamed Farah stond. Dat was de naam van een ander kind.” Farahs echte naam is Hussein Abdi Kahin.
Aangekomen in Engeland dropte de vrouw de 9-jarige ‘Mohamed’ bij een andere familie, waar hij als kindslaaf moest helpen in het huishouden en voor de kinderen van het gezin moest zorgen. Als hij niet zou gehoorzamen en zijn mond zou voorbijpraten, zou hij geen eten krijgen en zijn echte familie nooit meer terugzien.
Leraar LO
Pas op zijn twaalfde mocht Farah voor het eerst naar school gaan. Aan de directie vertelden ‘zijn ouders’ dat Farah een vluchteling uit Somalië was. Na verloop van tijd vertrouwde Farah aan zijn leerkracht LO de ware toedracht toe. De leraar schakelde de sociale instanties in en zo kwam Farah bij een andere Somalische familie in Londen terecht, die veel beter voor hem zorgde. “Ik miste nog altijd mijn echte familie, maar van toen af ging het veel beter met mij”, zegt Farah in de documentaire.
Olympische legende
In 2000, op zijn 17de, verkreeg Farah onder zijn valse naam de Britse nationaliteit. Mo Farah won in 2012 in Londen en in 2016 in Rio de Janeiro goud op de 5000 en 10.000 meter op de Olympische Spelen en verzamelde op die afstanden zes wereldtitels. In 2020 vestigde hij op de Allianz Memorial Van Damme een nieuw werelduurrecord.
Farah zegt lang te hebben geworsteld met zijn verleden en nu zijn verhaal te willen doen om het bewustzijn over mensensmokkel en slavernij te vergroten. “Ik had geen idee hoeveel mensen er in eenzelfde situatie zitten als ik. Wat mij heeft gered, is simpelweg dat ik hard kon lopen.”