Mini-Holland-wijken zijn positief voor lopers

Ooit al gehoord van Mini-Holland-wijken? In Londen experimenteren ze er al een tijdje mee, tot groot genoegen van wandelaars, lopers en fietsers.

Gewezen Londens burgemeester Boris Johnson maakte tijdens zijn regeerperiode 110 miljoen euro vrij om 3 Mini-Holland-wijken te creëren in Londen. Waltham Forest, Enfield en Kingston werden onder handen genomen met als doel om er wandelaars, lopers en fietsers op de voorgrond te plaatsen. Zo kwamen er ruimere fiets- en wandelpaden, werden de wijken anders ingegericht, …

Met succes, zo blijkt uit het onderzoek van de universiteit van Westminster. De onderzoekers vergeleken het verplaatsingsgedrag van 1700 mensen in het voorjaar van 2016 met hun gedrag in dezelfde periode een jaar later. De proefpersonen kwamen deels uit de 3 Mini-Holland-wijken en deels uit naburige wijken, waar de lopers, fietsers en wandelaars net wat minder belangrijk zijn. De onderzoekers lieten weten dat er in de Mini-Holland-regio’s na 1 jaar gemiddeld 41 minuten per week meer gefietst, gewandeld en gelopen werd dan in de naburige regio’s.

Opvallend: de grote hervormingen waren vooral bedoeld om de fietsers op de voorgrond te plaatsen, maar het zijn de lopers en de wandelaars die er het meest van profiteren. Na dit positieve rapport denken ze in Londen na of het interessant is om dit initiatief ook in andere regio’s te lanceren.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?