‘Minder afleiding zorgt voor minder loopblessures’

Loop je met oortjes? Of met een loopmaatje wiens mond geen seconde stilstaat? Breng daar dan verandering in. Dat zeggen Amerikaanse onderzoekers.

Onderzoekers van de universiteit van Florida onderzochten of je meer blessurekans hebt wanneer je afgeleid bent tijdens het lopen. Voor dit onderzoek verzamelden de Amerikanen 8 mannelijke en 6 vrouwelijke lopers van gemiddeld 26 jaar. Ze waren allemaal blessurevrij en zetten gemiddeld 50 kilometer op hun loopteller.

Elk proefkonijn liep drie keer op de loopband. Een keer zonder enige vorm van afleiding, een keer met visuele afleiding (hij moest op een scherm in de gaten houden wanneer een specifieke lettercombinatie tevoorschijn kwam), en een keer met een auditieve afleiding. Bij die laatste proef moest de loper zeggen wanneer hij een bepaald woord hoorde.

Uit die proeven bleek onder meer dat de landingen van de lopers krachtiger waren en dat ook hun grondcontacttijd steeg wanneer ze afgeleid werden. Bovendien gingen de ademhaling en hartslag de hoogte in. Die factoren wijzen er volgens de onderzoekers op dat je wel degelijk meer kans hebt om een blessure op te lopen als je afgeleid bent. Ze voegen er ook aan toe dat je die afleiding niet altijd zelf in de hand hebt. Je kan er bijvoorbeeld weinig aan doen als je rustig loopt in het park en er plots een hond achter je aankomt.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?