Met z’n 10.000 door de premetrotunnel

Nu zondag is Antwerpen het decor van de derde CittA Antwerp Urban Trail, een uniek loopevenement over 12 km langs en door tal van historische gebouwen, parken en unieke locaties. 10.000 lopers, 2.000 meer dan vorig jaar, krijgen de kans om Antwerpen al lopend te ontdekken.

Speciaal voor deze derde editie zet De Lijn de deuren van het ondergrondse premetronetwerk open voor de lopers. Tijdens de passage door de premetrotunnel krijgen lopers, in wereldprimeur, de unieke kans om 25 meter onder de grond een halve kilometer af te leggen tussen de haltes Stuivenberg en Willibrordus. Deze stations en tunnels werden in de jaren ’80 gebouwd en werden tot vandaag nooit gebruikt.

De start en finish liggen opnieuw in Park Spoor Noord. De 10.000 deelnemers lopen ook door heel wat andere locaties dan de voorbije jaren, zoals de foyer van de Bourla, het Open Onderwijshuis, de Botanische tuin, de Oude Beurs en het prachtige Districtshuis van Borgerhout. Net zoals vorig jaar liggen het MAS, het Felixpakhuis en ’t Schoon Verdiep van het Antwerpse Stadhuis opnieuw op het parcours. Net als het Centraal station, al krijgt die passage een extraatje. Voor het eerst lopen de deelnemers de imposante trap in de stationshal op om via perron 6 en dus vlak naast de sporen naar het Kievitplein te lopen.

Dat Antwerpen een toeristische trekpleister is voor heel wat buitenlanders, wordt ook in deze CittA Antwerp Urban Trail duidelijk. Ruim 1.100 deelnemers komen uit het buitenland, waarvan de meeste uit Nederland. Al staan er zondag wel meer dan 30 nationaliteiten aan de start!

Start in waves

Dit jaar wordt er in 10 waves van 1.000 deelnemers gestart, telkens met een interval van 20 minuten. Dat zorgt voor een vlotte doorgang op de soms smalle passages in het parcours. Het eerste startschot wordt om 9u gegeven, het laatste weerklinkt om stipt 12u.

Net als de voorbije jaren steunen de Urban Trails Plan België. In Antwerpen werd er 13.800 euro ingezameld voor de strijd tegen kindhuwelijken in Niger. Het Plan Run team, met 80 lopers, start in wave 1. Vlak voor de start wordt de cheque overhandigd aan Plan België.

Aan de finish zullen de deelnemers opgewacht worden door de geur van verse koffie en een heerlijk ontbijt dankzij Delhaize. Iedere deelnemer kan in de urban lounge bij een streepje muziek genieten van een ontbijt en gezellig napraten over de 12 km door het centrum van Antwerpen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?