1. Stel makkelijk haalbare doelen
Door verschillende, kleinere doelen te behalen blijf je gemotiveerd. Zo toonde onderzoek aan dat zij met een iets bescheidener doel (2500 stappen per dag) 27% meer kans hadden om te blijven bewegen dan zij met een ambiteuzer doel (10.000 stappen per dag). Uiteraard mag je een groot doel hebben (bv. een marathon lopen), maar zorg ook voor kleinere tussendoelen (bv. een snelle 5 km).
2. Sport met je partner
Een bekend wetenschappelijk onderzoek uit de jaren 90 toonde al aan dat 92% van de koppels die samen sporten dat na een periode van 12 maanden ook bleven doen. Dit in tegenstelling tot koppels die afzonderlijk trainden en een afhakingspercentage van 50% kenden. Bovendien blijkt dat koppels die samen lopen ook een actiever seksleven hebben. Mooi meegenomen …
Is je partner echt geen sportliefhebber, of ben je happy single? Zoek dan een loopmaatje. Samen trainen brengt heel wat voordelen met zich mee.
3. Varieer
Saaiheid of eentonigheid vermijden is een van de belangrijkste factoren om een sportroutine vol te houden. Onderzoek van de University of Florida toonde aan dat zij die verschillende sporten afwisselden 15% meer kans hadden om regelmatig aan lichaamsbeweging te doen in vergelijking met zij die (slechts) één sport beoefenden. Lees hier meer waarom crosstraining goed is voor lopers.
4. Maak een sportplaylist
Naar muziek luisteren tijdens het lopen kan, zelfs als je mentaal vermoeid bent, een redmiddel zijn om toch alles uit je sportsessie te halen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de University of Edinburgh. Ook eerder onderzoek toonde aan dat het beluisteren van een uptempo nummer (met een tempo van 170 tot 190 bpm, of beats per minute) de waargenomen inspanning tijdens een duurtraining kan verminderen. Muziek is een externe stimulans die interne stimuli, zoals vermoeidheid, tegengaat. Tip: raadpleeg de RunningBE playlists op ons spotify-account en vind er nummers die afgestemd zijn op jouw looptempo.
5. Beëindig je training met een (leuke) cooling-down
Ben je iemand die nooit of weinig aandacht besteedt aan je cooling-down? Misschien moet je daar toch eens verandering in brengen. Onderzoekers van de Springfield College stelden vast dat zij die hun (fiets)training beëindigden met een cooling-down van 5 minuten de inspanning makkelijker vonden dan wanneer ze dit niet deden. Hiermee suggereren de onderzoekers dat je een training sneller opnieuw zal doen als je je vorige workout met een positief gevoel kan afsluiten.