Meer gelopen dan de rest, als eerste over de finish, en toch niet gewonnen

Je start voor het eerst aan een ultra en komt als eerste over de streep. Een fenomenale prestatie. Groot is dan ook de ontnuchtering als je hoort dat je uit de uitslag geschrapt wordt, terwijl je eigenlijk meer liep dan de concurrentie. Ziehier het verhaal van Tom Fairbrother.

Tom Fairbrother stond aan de start van Race to the Stones, een ultra van 100 kilometer in het Verenigd Koninkrijk. De man deed 8u35’15” over zijn ultradebuut, wat voldoende was om als eerste te finishen. Nog straffer: Fairbrother zette tijdens zijn onderneming zo’n anderhalve kilometer meer op zijn teller dan de concurrentie. In het slot van de wedstrijd nam hij een verkeerde afslag. Hij kwam aan bij een splitsing en interpreteerde de bewegwijzering op de verkeerde manier.

Toen Fairbrother een tweetal kilometer lang geen pijltjes meer tegenkwam, begon het hem te dagen dat hij misschien wel op het verkeerde pad was terechtgekomen. De loper haalde zijn smartphone boven en met behulp van Google Maps kon hij de weg naar het parcours terugvinden. De 31-jarige ultraloper legde finaal 101,6 in plaats van 100 kilometer af.

Diskwalificatie

Maar die omweg brak hem zuur op, al liet de organisatie aanvankelijk weten dat er geen probleem was ‘zolang hij de 100 km had afgelegd’. Maar wat later veranderde dat verhaal. Omdat Fairbrother van het parcours was afgeweken (en dat niet de schuld was van de organisatie in de vorm van een slechte signalistatie), werd hij gediskwalificeerd. Ook al had hij meer gelopen dan de rest. Op zijn blog reageerde Fairbrother: “Ik won met acht minuten voorsprong en heb geen voordeel gehaald uit mijn omweg. Ik heb ook geen checkpoints gemist of iemand ingehaald dankzij dat ommetje. Deze diskwalificatie geeft me een zure nasmaak, al ga ik zeker nog ultra’s lopen.”

Fairbrother werd geschrapt uit de uitslag en kreeg geen trofee of prijzengeld. Zijn inschrijvingsgeld recupereerde hij wel.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.