‘Marathon onder 2 uur? Dat tempo hou ik maar 1 km vol!’

Dit weekend is het eindelijk zover en probeert Nike een atleet de marathon onder de 2 uur te laten lopen. 2 Belgische toppers laten hun licht schijnen over de haalbaarheid van de stunt.

Woensdag waren Koen Naert (de beste Belgische marathonloper van het moment) en gewezen tienkamper Hans Van Alphen te gast in De afspraak op Canvas. De hamvraag voor hen was: loopt Eliud Kipchoge, Lelisa Desisa of Sersenay Tadese dit weekend de marathon in minder dan 2 uur?

Naert verbeterde recent zijn besttijd in Rotterdam tot 2u10’16” en twijfelt duidelijk of iemand in staat is om de magische grens te doorbreken, ook al zal Nike alle omstandigheden optimaliseren. Zo lopen de recordjagers op het F1-circuit van Monza. “Maar als een iemand het kan, dan wel Kipchoge. Hij is een enorme klasbak.”

Van Alphen – die dit najaar ook een marathon loopt – denkt ook dat het bijzonder moeilijk wordt om de marathon in minder dan twee uur te lopen. Hij maakte in De afspraak duidelijk welke prestatie de atleten daarvoor moeten leveren: “De gemiddelde snelheid moet 21 km/u zijn. Da’s gigantisch snel. Ik liep in de tienkamp – weliswaar na negen andere disciplines – net die snelheid in een kilometer. En in de laatste 500 meter van de 1500 meter was er al verval. Veel niet-sporters houden zo’n tempo nog geen honder meter vol.”

De recordpoging staat zaterdag 6 mei (5.45u) op het menu.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?