In tijdens van ‘social distancing’ is lopen een ideale sport want je kan het perfect in je eentje doen en het houdt je fit en gezond. Het is ook goed om je hoofd leeg te maken. Toch zijn er enkele zaken waarmee je zeker rekening moet houden als je dezer dagen gaat hardlopen. Volgens de Nederlandse sportarts Guido Vroemen (via Runners’ World) heeft het te maken met de relatie tussen lopen en het immuunsysteem.
Het immuunsysteem beschermt tegen virussen en bacteriën, waardoor ziektes voorkomen en bestreden worden. Wie een verzwakt immuunsysteem heeft, wordt makkelijker ziek. Het is dus zaak om te vermijden dat het coronavirus je lichaam kan aanvallen en dat kan je doen door je immuniteit goed te onderhouden. We weten ondertussen al goed dat we regelmatig de handen moeten wassen, contact met andere mensen zoveel mogelijk moeten vermijden, moeten hoesten en niezen in de elleboog etc. Wat kan je als loper dan nog meer doen (en wat niet) om je immuunsysteem sterk te houden dezer dagen?
TIPS VOOR EEN STERKE LOOPIMMUNITEIT
1. Beperk de duur en intensiteit van je trainingen: doe geen zware intervaltrainingen, loop niet te snel en maak je lange duurlopen wat korter. Zware inspanningen vergen veel van je immuunsysteem en dat ‘spaar’ je nu beter een beetje om je te beschermen tegen ziektes en infecties. Later heb je nog tijd zat om af te zien en diep te gaan!
2. Eet voldoende koolhydraten: ook nuchter trainen is momenteel niet zo’n goed idee. Sporten zonder koolhydraten heeft een slechte invloed op je immuniteit. Dus als je gaat lopen, vul dan een paar uur op voorhand je koolhydraten goed aan door een energierijke snack of maaltijd te eten.
3. Drink genoeg: tijdens het lopen is het belangrijk dat je je vochtbalans op peil houdt. Neem een drinkrugzak of -gordel mee, of stippel je parcours zodanig uit dat je onderweg ergens iets kan drinken.
4. Herstellen is ook trainen! Rusten en slapen zijn cruciaal voor een gezond immuunsysteem. Zorg dat je voldoende slaapt, of doe desnoods een powernapje na de lunch. Wil je toch elke dag sporten? Wissel dan iets pittigere trainingsdagen af met dagen waarop je zeer rustig sport, om je lichaam niet te overbelasten.
5. Eet gezond: het spreekt voor zich dat je gezond moet eten om een sterke immuniteit te hebben. Gebruik dit gezond boodschappenlijstje als je naar de winkel gaat. Er zijn tal van voedingsmiddelen die je kan eten om je weerstand te verbeteren en er zijn ook veel kruiden die je immuniteit een boost geven.
6. Luister naar je lichaam! Voel je je niet zo goed? Sport dan zeer rustig of gewoonweg niet. Gebruik je gezond verstand: beter rusten en herstellen dan gaan sporten en nog zieker worden. Zeker als je koorts hebt, is er maar één tip: binnen blijven, rusten en uitzieken. Daarna zal het nog zo leuk zijn om weer te kunnen lopen!