Lopen op het strand: zwaar maar doeltreffend

Nu we na maanden opsluiting eindelijk weer naar de zee en het buitenland mogen, vertoef jij binnenkort misschien wel ergens in de buurt van een strand. Vergeet dan je loopschoenen niet, want lopen op het strand is goed voor je.

Volgens onderzoek van het Australian Institute of Sport geeft lopen in het zand een grotere trainingsprikkel. Bovendien worden je gewrichten minder belast in vergelijking met een training op een hardere ondergrond, zoals voetpaden.

Als je ooit al eens op zand gelopen hebt, heb je het wellicht al ervaren: lopen op het zand is een pak lastiger dan op een harde ondergrond. Diverse studies hebben uitgewezen dat aerobe oefeningen in het zand zorgen voor een aerobe belasting die anderhalve keer zo groot is, vergeleken met dezelfde oefeningen op een harde ondergrond. Zelfs als je alleen maar gaat wandelen op het strand, verhogen je hartfrequentie en zuurstofopname met gemiddeld respectievelijk 22 slagen per minuut en 0,9 l/min. Zet die romantische strandwandelingen bij zonsondergang dus maar zeker op je agenda: goed voor je relatie én voor je conditie.

Je onderbeenspieren worden tijdens strandloopjes extra aan het werk gezet, omdat je moet zoeken naar stabiliteit. Doordat zacht zand vier keer zo goed dempt als gras, worden je gewrichten en beenspieren echter minder zwaar belast. Trainen op het strand kan dus een goed alternatief zijn voor wie zware trainingsweken achter de rug heeft met een hoge gewrichtsbelasting. En gewoon ook omdat lopen met zicht op zee erg rustgevend is.

Hou wel enkele zaken in het achterhoofd: doordat je een andere looptechniek gebruikt, zal je tempo lager liggen in het zand en kan ook je coördinatie moeilijker verlopen. Je kan dus niet dezelfde prestaties leveren als op een harde ondergrond. Wees dus realistisch!

Uiteraard varieert de ondergrond op het strand van droog en zacht tot nat en harder zand. In deze studie werd gekeken naar zacht zand. Het spreekt voor zich dat er minder grote verschillen zijn wanneer je traint op nat zand. Dat is voor veel mensen makkelijker vol te houden.

Geniet van je strandloopjes!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?