Lopen op de snelweg naar de Hel, deel 3

250 loopduo's wagen zich op zaterdag 4 september aan de Gore-Tex Transalpine-Run, een achtdaagse loopwedstrijd in het hooggebergte. Volg de avonturen van team nr. 16: het Gore-Tex Runner's World team van de Vlamingen Heidi Janssens en Dirk Van Thuyne!

Tijdens de Gore-Tex Transalpine Run krijgen Heidi en Dirk in totaal 305 km voorgeschoteld. (foto running.be)
Nog enkele dagen en dan reizen Heidi Janssens en Dirk Van Thuyne van het Gore-Tex Runner’s World team af naar het Duitse Ruhpolding. Zaterdag 4 september zullen zij aan de start staan van de Gore-Tex Transalpine Run, een achtdaagse trailwedstrijd van in totaal 305 kilometer.

“Ben je er klaar voor?” De voorbije dagen kregen Heidi en Dirk deze vraag meer dan eens voorgeschoteld. Het antwoord daarop moeten ze schuldig blijven want ook zij weten niet echt waaraan ze beginnen. De eerste onbekende is natuurlijk de afstand maar ze hebben er ook het raden naar welke sporen de 13500 hoogtemeters zullen nalaten.

Het laatste jaar lag de klemtoon van de trainingsarbeid bijna exclusief op de lange duurlopen. Om niet altijd op hetzelfde parcours rond te hollen, deden ze regelmatig mee aan de georganiseerde wandeltochten van Aktivia.

Ook de wedstrijdkeuze stond volledig in het teken van de Gore-Tex Transalpine Run. Er werd voorzichtig geproefd van het ultrawerk (onder andere de 50 km van Vlaanderen in Gistel en de 6 uur van Aalter). Daarnaast trokken ze regelmatig naar de Ardennen om wat klimritme op te doen (Olne-Spa-Olne, le Trèfle à 4 feuilles, Trail des Bosses, Trail du Tombeau du Chevalier, …). Of dit zal volstaan, zal de komende dagen moeten blijken.

RECUPERATIE

Tijdens de voorbereiding bleek alvast dat zowel Heidi en Dirk vrij gemakkelijk de langere afstand verteren. Minder vertrouwd zijn ze echter met een dagenlange opeenvolging van lange duurlopen. Als ultieme voorbereiding deden ze daarom in augustus mee aan de Vierdaagse van de IJzer. Dirk liep vier dagen na elkaar 32 kilometer. Door werkomstandigheden moest Heidi zich beperken tot twee etappes.

In de Alpen zal het erop aan komen om tussen twee etappes zo goed mogelijk te recupereren. In Runner’s World las Dirk dat ijsbaden een gunstig effect zouden hebben op de recuperatie en dat ze bovendien blessurepreventief zouden werken.

“Echt plezant is het natuurlijk niet maar uiteindelijk viel het al bij al nog redelijk mee om een koud bad te nemen. De truc bestaat erin om in een leeg bad te gaan zitten en het koude water te laten stromen tot de benen helemaal onder water zijn. Om het iets warmer te hebben, deed ik een T-shirt aan. Na een kwartiertje, net de tijd om een strip te lezen, stapte ik terug uit het water met een lekker tintelend gevoel in de benen”, vertelt Dirk over zijn ervaring.

Zeker in het wielrennen is het tegenwoordig volop mode om een recuperatiedrank te gebruiken. Nog voor de renners naar het podium trekken, drinken ze een bidon leeg om het herstel te bevorderen. Heidi en Dirk experimenteerden met Recup Fuel van Trisport Pharma. “Het is natuurlijk niet gemakkelijk voor een leek om het effect daarvan te meten maar ik heb echt wel het gevoel dat het werkt”, zegt Heidi Janssens.

Lees morgen meer over de tests van Heidi en Dirk bij Energy Lab.


Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?