Lopen op de snelweg naar de Hel, deel 2

250 loopduo's wagen zich op zaterdag 4 september aan de Gore-Tex Transalpine-Run, een achtdaagse loopwedstrijd in het hooggebergte. Volg de avonturen van team nr. 16: het Gore-Tex Runner's World team van de Vlamingen Heidi Janssens en Dirk Van Thuyne!

Heidi en Dirk met Ruud Verhoef. (foto running.be)
Zowel Heidi als Dirk hebben een tiental marathons op hun palmares staan met een persoonlijke besttijd van respectievelijk 3u29 (Torhout 2009) en 3u13 (Antwerpen 2009). Maar dit waren natuurlijke vlakke kilometers.

Om een beetje klimritme op te doen, volgden ze een specifieke voorbereiding die eind vorig jaar van start ging in Battice, een dorpje in de buurt van Luik. ‘Les Quatre Cimes’ is een – overigens gratis – wedstrijd van 33 kilometer met een pak Ardennenhellingen. “Ik leerde meteen dat berglopen toch een heel aparte discipline is want dagen nadien waren mijn kuiten nog altijd beenhard”, kan Dirk er nog om lachen.

Enkele weken nadien legden ze de lat nog hoger en namen ze deel aan Olne-Spa-Olne, een trailwedstrijd van 65 kilometer met maar liefst 1900 hoogtemeters. Het werd een lange maar schitterende dag. Op het moment dat ze de aankomstlijn overschreden, begon de duisternis al in te vallen maar weer hadden ze geleerd dat het menselijk lichaam veel sterker is dan iedereen denkt.

In de loop van 2010 volgden nog een aantal trails en ultralopen. Tijdens deze wedstrijden ontmoetten ze ook enkele keren een andere Belgische Transalpinedeelnemer, Geert Mertens van het Häglofs Team

APELDOORN

Niet alleen de vele hoogtemeters maken van de Gore-Tex Transalpine Run een aparte wedstrijd, ook de opeenvolging van maar liefst acht wedstrijddagen is een uitdaging op zich. Om daar een beetje aan te wennen, trokken Heidi en Dirk in mei 2010 naar Apeldoorn om er deel te nemen aan de Hardloop4daagse.

Samengevat staat deze organisatie voor 4 dagen, 6 wedstrijden en 100 kilometer. Na een rustige start in de eerste etappes schoven Heidi en Dirk daarna steeds verder op in het klassement. Dirk werd 29ste terwijl Heidi als tweede vrouw bij de senioren beslag legde op plaats 38. Deze ervaring leerde hen dat het met de uithouding wel snor zat.

Apeldoorn was voor beiden ook op een ander vlak een leuke ervaring. Ze maakten er kennis met Ruud Verhoef die samen met Paula IJzerman dit jaar ook zal deelnemen aan de Transalpine Run. “Ruud stuurt telkens aan op een duel Nederland-België maar we gaan ons daar niet laten aan vangen”, klinkt het bij Dirk. “Om het einde te halen, zullen we in de eerste plaats moeten doseren en dan zijn zotte inspanningen taboe.”

Nuttige tips kregen Heidi en Dirk in Apeldoorn ook van Martine Hofstede. Zij is ook een ex-Dreamteamer en ze heeft drie jaar geleden, samen met Ingrid Peperkamp, de Gore-Tex Transalpine-Run tot een goed einde gebracht. “Iedereen kent iedereen in het wereldje van ultra’s en trails en dat is heel plezant. Het is precies één grote familie”, zegt Heidi.

Lees volgende week meer over de tests van Heidi en Dirk bij Energly Lab en recuperatiemiddelen.


Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?