Lopen op de loopband even effectief als buiten lopen?

Is lopen op een loopband even doeltreffend als buiten lopen? Het is een vraag die veel lopers zich stellen. Het antwoord lees je hier!
Door hun drukke planning (bv. lange werkdagen), gezinssituatie (bv. kleine kindjes) of slechte weersomstandigheden slagen lopers er niet altijd in om lekker buiten te gaan hardlopen. Dat is natuurlijk nog altijd beter dan helemaal niét gaan lopen. Maar jammer genoeg kan een loopband nooit het buiten lopen (of op de piste) vervangen?
Lopen op een loopband en lopen op de baan zijn namelijk zeer verschillend. Wie af en toe op de loopband loopt, heeft wellicht al ondervonden dat het makkelijker lopen is, waardoor je ook sneller kan gaan. Je tempo op de loopband stemt meestal niet overeen met dat van op de weg (dat ligt doorgaans lager). Dat neemt niet weg dat de loopband een uitstekende training is. Je leert er een constante snelheid te lopen, wat heel goed is.

Idealiter loop je 2 à 3 keer per week op de baan ? 1 lange afstand en 2 kortere afstanden. Om op je tempo te trainen kan je aanvullen met 1 tot 2 loopsessies op de loopband en bijkomend sit-ups, push-ups en andere oefeningen voor extra kracht en uithouding. Op die manier heb je een zeer volledig trainingsplan.

Dus onthoud goed: lopen op de loopband is zeker nuttig maar je loopsessies op de weg liggen altijd aan de basis van je conditie en uithouding.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.