Lopen met hooikoorts: do’s & don’ts

Veel mensen vinden het voorjaar een geweldig loopseizoen dankzij de langere dagen en hogere temperaturen. Die vlieger gaat niet op voor lopers met hooikoorts, want zij krijgen tegenwoordig vaker te maken met een lopende neus en tranende ogen.

Eline Boelen, allergieverpleegkundige bij het Sint-Augustinusziekenhuis in Antwerpen, weet hoe je deze ongemakken voorkomt. Zij geeft in ons meinummer 4 do’s en 3 don’ts om rekening mee te houden als je hooikoorts hebt en gaat lopen. Wij pikken er 1 do 1 don’t uit.

Do! Wassen

“Neem na je training meteen een uitgebreide douche. De pollen plakken aan je bezwete lichaam: je draagt ze dus met je mee. Was zeker je haren goed, want ook daarin blijven pollen hangen. Om diezelfde reden was je ook het best onmiddellijk je kleren. Het zweet houdt de pollen in je kleren vast, waardoor de klachten aanhouden of verergeren.”

Don’t! Verwaarloos je allergie

“Je moet je allergie absoluut goed behandelen! Een ongecontroleerde allergische reactie op neushoogte kan naar een allergische astma evolueren. Voldoende opvolging en aangepaste medicatie helpen hiertegen. Neem medicatie voor je training. Dat voorkomt een hoop klachten.”

De andere do’s en don’ts lees je in ons meinummer, of hier digitaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?