Lopen in sportbeha: eindelijk mag het weer!

Een mijlpaal voor de vrouwelijke studenten op een Amerikaanse universiteit: ze mogen eindelijk weer sporten in enkel een sportbeha, zonder verplicht een shirt erover.
Op de Amerikaanse Rowan University (Glassboro, New Jersey) geldt sinds jaar en dag de regel dat alle studenten – mannen én vrouwen – verplicht een shirt moeten dragen tijdens het sporten, ook op training. De reden hiervoor is ‘om de standaarden op de universiteit op niveau te houden’. Voor vrouwelijke studenten betekent dit dus dat ze niet mogen sporten in enkel hun sportbeha, maar altijd met een shirt erover.
Onlangs kwamen de vrouwelijke studenten in opstand tegen deze regel. Ze vinden het niet correct en zelfs discriminerend dat ze niet mogen sporten in enkel een sportbeha. “Vrouwen sporten niet in hun sportbeha om te stoefen met hun kick-ass buikspieren of om mannen uit te dagen. Nee, we doen dit eigenlijk gewoon omdat het anders te warm is voor onze zware en intensieve work-outs,” betoogde Gina Capone, een van de studentes. “Onze 15 teamleden zijn het erover eens dat we de toestemming moeten krijgen om te lopen in onze sportbeha tijdens onze trainingen. Kortom, iedereen moet de keuze krijgen om te dragen wat ze wil en waar ze zich het best in voelt tijdens het sporten.”
Het protest van de dames is niet in dovemansoren gevallen. Rowan University zal de policy nu aanpassen zodat ze kunnen sporten zonder shirt tijdens hun trainingen. Op wedstrijden blijft een shirt (van het team) wél verplicht, volgens de NCAA richtlijnen (National Collegiate Athletics Association). De universiteit geeft toe dat de regel sowieso een beetje verouderd was en aan een herziening toe was.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.