‘Lopen helpt tegen burn-out, maar niet altijd’

Lopen is goed voor heel wat dingen. Zo helpt het je ook om een burn-out te bestrijden, al wijzen specialisten wel op een belangrijk aandachtspunt.

Voor ons zomernummer (nu in de winkel) gingen we langs bij psychotherapeuten Fatiha Attaeb en Katia Meesschaert. Wie een burn-out heeft, doet er volgens hen goed aan om te bewegen. En wat dan met lopen in het bijzonder?

Attaeb: “Zeker goed. Ik deed het vroeger meer dan nu en geloof in de vele positieve effecten ervan. Een burn-out is iets psychisch, ook al uit hij zich lichamelijk. Omdat je veel stress hebt, is je spierspanning te hoog en ervaar je ook lichamelijke klachten. Maar met je lichaam is eigenlijk niks mis, je kan dus perfect blijven sporten. Verwar dit niet met ‘moeten presteren’. Wie gaat lopen bij een burn-out, moet zich richten op ‘op met gemak actief bezig zijn’ en niet op grenzen verleggen. Een nieuw persoonlijk record nastreven of trainen voor een (halve) marathon is dus uit den boze, als je een burn-out hebt. Genieten: ja, presteren: nee.”

Je leest het volledige interview in ons zomermagazine of hier digitaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?