Lopen en wandelen zijn beter voor je brein dan fietsen

Dit blijkt uit een onderzoek van de universiteit van New Mexico. De onderzoekers ontdekten dat de impact van de voet die de grond raakt, invloed heeft op de hoeveelheid bloed dat naar de hersenen gestuurd wordt.
De resultaten zijn het hardst zichtbaar bij wandelaars, maar ook bij lopers is er een gelijkaardig effect zichtbaar. De reactiekracht die het lichaam ervaart als de voeten de grond raken, veroorzaakt drukgolven. Als die gesynchroniseerd worden met het hartritme, krijgt de hersendoorbloeding een boost.
Hoewel er bij wandelaars een kleinere impact te zien is, zijn de drukgolven groter dan bij lopers. Bij sporten waarbij de voeten de grond niet raken, zoals fietsen, werd er helemaal geen reactie vastgesteld. De bloedsomloop door de hersenen is heel belangrijk, omdat ze drie keer zoveel zuurstof nodig hebben als spieren
Lopers en wandelaars kunnen dus massaal van deze voordelen profiteren. Niet zo’n fervente loper? Er zijn tal van loopwedstrijden waar wandelaars nu ook aan kunnen deelnemen, bijvoorbeeld de Urban Trails of Great Breweries Marathon. Zo kan iedereen meegenieten van de voordelen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?