Loopschoenen laten stevige voetafdruk achter

Lopen is gezond voor de loper, maar ook voor het milieu? Uit onderzoek blijkt immers dat de levenscyclus van een paar loopschoenen goed is voor een uitstoot van 13,6 kilo CO2.

Wetenschappers van the Massachusetts Institute of Technology onderzochten op vraag van een Japanse schoenenfabrikant de milieu-impact van een doorsnee loopschoen. Onderzoeksleider Randolph Kirchain identificeerde daarbij alle factoren die in de levenscyclus van de schoen tot CO2-uitstoot leiden, van de ontginning van de eerste rauwe materialen tot de eventuele verbranding of recyclering na het wegwerpen en alles daar tussenin.

Bij simpele producten, waartoe loopschoenen gerekend worden, is de overgrote meerderheid van de CO2-uitstoot doorgaans afkomstig van de ontginning en bewerking van het materiaal, en niet zozeer van de productie zelf. In dit geval bleek het tegendeel echter waar: bij loopschoenen is meer dan twee derde van de broeikasgassen afkomstig van het productieproces. De uitstoot van ontginning, transport, gebruik en recyclage was dan weer bijna verwaarloosbaar.

Dat de productie van een loopschoen zo energie-intensief is, heeft er veel mee te maken dat ze veelal in China gemaakt worden. Daar is steenkool nog steeds de voornaamste bron van stroom, ook in de industrie. Aangezien een doorsnee loopschoen bestaat uit ongeveer 65 kleine en lichte onderdelen die tijdens de productie samen 360 handelingen vereisen, is het hele proces veel energie-intensiever en milieu-onvriendelijker dan eerst aangenomen.

En dan het goede nieuws: dankzij dit onderzoek hebben Kirchain en co suggesties kunnen doen voor een efficiënter en vooral milieuvriendelijker fabricatieproces. Zo stellen ze voor om overtollig materiaal te recycleren, en onderdelen als één geheel te produceren zodat naaien en plakken overbodig wordt.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?