Loopblessures voorkomen en behandelen met fascia training (+ oefeningen)

Fascia training wint de laatste jaren erg aan populariteit bij zowel chirurgen als kinesisten. Wat is fasciatherapie juist en hoe kan het bijdragen aan een juiste blessurepreventie?

Fascia is vliesvormig bindweefsel dat zich rondom je spieren, gewrichten, botten en organen bevindt. Deze bindweefselstructuur (fascie) stelt ons in staat om te bewegen en zorgt ervoor dat deze bewegingen soepel verlopen.

Fascia is zeer gevoelig voor fysieke stress, die de fascia immobiliseert. Deze toestand van immobiliteit is in principe omkeerbaar, maar bij te lang aanhouden van de stress, wordt het evenwicht van de fascia verstoord. En dat onevenwicht ligt aan de basis van verschillende klachten. Met behulp van fasciatherapie kan je het evenwicht herstellen en de fascia opnieuw soepel maken. 
ZO HOUD JE JE FASCIA GEZOND

Het Duitse BLACKROLL, onder meer bekend van de populaire BLACKROLL® foamroller, is expert en voorloper op het gebied van fasciatherapie. BLACKROLL heeft dan ook tal van trainingshulpmiddelen om je fascia gezond te houden en illustreert hoe facia training kan helpen bij prestatieverbetering én blessurepreventie. Op de website vind je er tal van how to-video’s en doeltreffende oefeningen terug waarmee je (thuis) zelf aan de slag kan. 


Heel wat lopers krijgen tijdens hun ‘loopcarrière’ helaas te maken met een blessure. Denk maar aan gekende loopblessures als hielspoor, achillespeesontsteking, lopersknie of shin splints. Met doelgerichte, spierversterkende oefeningen en trainingstools kan je deze kwetsuren voorkomen en behandelen.

Neem bijvoorbeeld de achillespeesontsteking, waarbij je last ervaart aan de peesaanhechting van de kuit aan het hielbeen. De oorzaak is vaak te vinden bij een te snelle opbouw van de trainingsintensiteit of het trainingsvolume, overpronatie en/of minder geschikte of versleten schoen. Ook lopers met zwakke kuitspieren of stijve achillespezen hebben een verhoogd risico. 
DOELGERICHTE OEFENING
Naast geschikt schoeisel en een geleidelijke opbouw van je training kan je kuitpijn en ontstekingen aan de achillespees ook voorkomen door de kuitspieren en achillespezen te versterken met doelgerichte oefeningen. Om spanningen in het kuitgebied te verhelpen, ontwikkelde BLACKROLL onder meer een tool als de BLACKROLL MINI
Onderstaande video en uitleg illustreren hoe je zelf de kuitspier het best masseert:
– Ga rechtop zitten en steun op je handen. 
– Plaats een BLACKROLL MINI onder de kuit (je benen liggen naast elkaar).
– Rol langzaam en gecontroleerd over het kuitgebied.
– Beweeg je been naar binnen en buiten in een vloeiende beweging voor een volledige massage van de kuit.
 – Voer de beweging uit gedurende 1 à 2 minuten langs elke zijde.
Meer Oefeningen en trainingstools om je fascia gezond te houden, je spieren te ontlasten én veelvoorkomende loopblessures te voorkomen, vind je terug op de website van BLACKROLL.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?