Last van je hiel? Dit zijn de oorzaken van fasciitis plantaris

In running.be magazine geeft orthopedisch chirurge Melanie Vandenberghe uitleg over veelvoorkomende voet- en enkelblessures. In het huidige nummer bespreekt ze fasciitis plantaris, een van de hardnekkigste loopblessures. Hier lees je welke factoren deze kwetsuur in de hand werken.
Fasciitis plantaris is een ontsteking aan een dik en stevig peesblad dat onder de voet loopt, de fascia plantaris. Die begint aan het hielbeen en loopt tot aan de basis van de tenen. Een heleboel mensen – zeker niet enkel lopers – krijgen in hun leven te maken met een ontsteking aan dit peesblad. Fasciitis plantaris kent dan ook verschillende oorzaken (of ontstaat door een combinatie van verschillende factoren), waaronder:
– Overbelasting van de hiel 
– Te korte kuitspieren 
– Overpronatie (het naar binnenvallen van de enkel)
– Holvoeten 
– Een staand beroep 
– Overgewicht
– Trauma aan de voet 
Bij lopers kan de blessure ook ontstaan door versleten of minder geschikte schoenen te dragen, altijd op harde ondergrond te lopen en/of na een te snelle opbouw van de trainingsomvang. 
In het mei/juninummer (nu in de winkel) legt Dr. Melanie Vandenberghe uit hoe je fasciitis plantaris kan behandelen en voorkomen. Hier lees je het artikel digitaal. 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?