Voor de NWO-studie, waarvan de resultaten gepubliceerd zijn in PLOS ONE liepen negentien recreatieve lopers op drie verschillende dagen op een loopband tot ze uitgeput waren. Ze liepen daarbij afwisselend zonder geluid, op een constant geluidsritme (metronoom) en op motiverende muziek (nummers van de Black Eyed Peas, Red Hot Chili Peppers en DJ Tiësto).
De conclusie uit het onderzoek is dat de proefpersonen het langer volhielden met geluidsritmen dan zonder. De wat saaie metronoom is daarbij even effectief als motiverende muziek. Dit komt doordat in de meeste muzieknummers te veel tempowisselingen zitten om de loper in een constant ritme te houden.
De Nederlandse wetenschappers concluderen dat de ideale pacemaker van een loper twee componenten moet bevatten: motiverende muziek mét een duidelijke en constante beat afgestemd op de cadans van de loper. Door motiverende aspecten kan een loper zich zwaarder inspannen en door synchronisatie zal hij efficiënter lopen.
De onderzoeksresultaten zijn ook waardevolle kennis voor het revalidatieproces. Met motiverende muziek kan een revalidatiepatiënt loopoefeningen bijvoorbeeld langer volhouden.
Langer lopen met constante beat
Lopers kunnen hun prestaties verbeteren met motiverende muziek met een duidelijke en constante beat. Dat blijkt uit een studie van De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
- TEKST: runningBE
- FOTO'S: runningBE