Kukimbia: kortfilm over de weg naar de top

Kenia staat wereldwijd bekend voor zijn uitstekende lopers. Maar vooraleer die toppers in de schijnwerpers komen, moeten ze heel wat hindernissen overwinnen. Daarover gaat kortfilm Kukimbia.

Kukimbia is Swahili voor ‘lopen’. De kortfilm duurt 7 minuten en gaat over de Keniaanse loopcultuur. Daarbij komen een heleboel facetten aan bod, want het pad dat de toppers in spe bewandelen, ligt bezaaid met uitdagingen en hindernissen. Die worden – net als de volharding die de Kenianen aan de dag leggen om hun doel te bereiken – mooi in beeld gebracht.  

De kortfilm is van de hand van twee jonge documentairemakers, Spencer MacDonald en Eva Verbeeck: “In maart van dit jaar trokken we naar de highlands van de Great Rift Valley in Kenia om de plaatselijke loopcultuur in beeld te brengen. We verbleven bij families van atleten en legden vast hoe ze zich voorbereiden op internationale wedstrijden.”

De atleten maken deel uit van Personae, een tak van Golazo die talenten uit de atletiek van over heel de wereld verzamelt. Personae begeleidt hen tijdens hun carrière en leidt hen van het lokale naar het internationale atletiekcircuit. Momenteel maken 100 atleten deel uit van Personae.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?