Krampen in je voeten? Lees dan deze 5 tips

Krampen, elke loper krijgt er weleens mee te maken. Vervelend, zeker als ze het ook nog eens op je voeten gemunt hebben. Enkele tips om dat ongemak te voorkomen en genezen.

Krampen kunnen verschillende oorzaken hebben. Denk maar aan vermoeidheid of uitdroging. Je spieren trekken samen, maar ontspannen zich nadien niet meer. Wat moet je dan doen als dat fenomeen zich in je voeten afspeelt?  

1. Drink meer

Het komt heel vaak terug, maar we kunnen het niet genoeg benadrukken. Drink minstens anderhalve liter water per dag, maar als je gaat sporten, mag het zeker meer zijn. Idem bij warm weer.

2. Hou een logboek bij

Er kruipt wat tijd in, maar het kan je wel helpen om de oorzaak van de krampen te achterhalen. Laten we dat even illustreren aan de hand van bovenstaand puntje. Je drinkt op woensdag en vrijdag telkens maar 1,3 liter water per dag en krijgt krampen na je looptocht. Op zaterdag trek je dat op naar 1,7 liter en heb je geen krampen na het lopen. Het is wat kort door de bocht om te zeggen dat je de oplossing meteen gevonden hebt, maar aan de hand van zulke patronen kan je wel problemen ontdekken.

3. Trainingsvolume aanpassen

Hou je aan de zogenaamde 10%-regel. Met andere woorden: verhoog je trainingsvolume per week niet met meer dan 10%. Heb je toch last, schroef dan je volume voor enkele weken met 1/3e terug.  

4. Check je schoenen

Het kan zijn dat je schoenen de doorstroming van het bloed belemmeren. En dan hebben we het voor alle duidelijkheid niet alleen over je loopschoenen, ook over degene die je overdag draagt. Even raad vragen bij een speciaalzaak is de boodschap. Vervang je schoenen ook regelmatig.

5. Massage

Kan je perfect zelf doen (of laten doen). Er bestaan tegenwoordig ook kleine foam rollers, speciaal voor je voeten.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?