Koeling tijdens wedstrijd: do of don’t?

Tijdens zomerse wedstrijden probeer je je op allerlei manieren af te koelen. Maar is dat wel verstandig?

Neem nu de deelnemers die op bovenstaande foto langs een fonteintje lopen, dat de organisatie van Dwars door Turnhout vorig jaar had ingezet vanwege het warme weer. Verstandig of niet? Jazeker, zeggen Qatarese en Australische onderzoekers onder leiding van Christopher Stevens. Zij bestudeerden twintig studies over het onderwerp.

De onderzoekers wijzen erop dat je je prestaties in de hitte kan verbeteren door voor de inspanning je lichaam al wat af te koelen (bijvoorbeeld een spons in je nek leggen) en zo je kerntemperatuur te verlagen. Op die manier duurt het langer vooraleer die temperatuur hoge waarden bereikt.

Mid Cooling

Maar ook tijdens de race doe je er goed aan om een natte spons in je nek te leggen of door een fonteintje te lopen. En niet alleen omdat je op die manier je lichaam koelt, zeggen de wetenschappers. Zo stelden ze vast dat sporters ook beter presteerden nadat ze hun gezicht met een heel kleine hoeveelheid water hadden besprenkeld. Gezien die geringe hoeveelheid kon dat onmogelijk een daling van de kerntemperatuur veroorzaakt hebben, maar mentaal zorgde dat weinige water als afkoeling blijkbaar wel voor een positief effect waardoor ze een inspanning langer of intensiever konden volhouden.

De onderzoekers wijzen er wel op dat verdere studie nodig is en dat je voor jezelf op training het best experimenteert met wat voor jou het best werkt. Nog dit: als je wat aanbrengt op je lichaam tijdens de wedstrijd, let er dan op dat het niet op je schoenen terechtkomt. Want anders is de kans groot dat er snel blaren op je voeten staan.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?