Kering wint Belfius Brussels Marathon (VIDEO)

Eric Kering heeft de Belfius Brussels Marathon gewonnen. De Keniaan haalde het in een persoonlijk record van 2 uur, 16 minuten en 50 seconden. Willem Van Schuerbeeck was de beste Belg op de tweede plaats. Bij de vrouwen ging de zege naar Virginie Vandroogenbroeck.

De (loop)wereld was zondag te gast in Brussel. De 13de editie van de Belfius Brussels Marathon & Half Marathon mocht liefst 12.500 lopers uit 61 landen verwelkomen. Met meer dan 7000 deelnemers was de halve marathon de populairste afstand. Voor de iets minder geoefende lopers of voor de specialisten van het snelle werk was er de Belfius Brussels 5K en kinderen tussen 4 en 12 jaar konden zich uitleven in de Chiquita Kids Run over 1 km.

Maar het koningsnummer was uiteraard de Belfius Brussels Marathon. Om klokslag 9u gingen in het Jubelpark 1700 marathonlopers van start. De tocht van 42,195 km bracht hen in de eerste kilometers langs het Koninklijk Paleis en het Justitiepaleis. Vervolgens ging het via de Louizalaan naar een erg groene zone met passages door het Ter Kamerenbos, het Park van Hertoginnedal en het Kapucinnebos in Tervuren, waar het keerpunt was.

Via de Tervurenlaan liepen de lopers terug naar hartje Brussel, waar de traditionele passage over de historische Grote Markt uiteraard niet mocht ontbreken. Enkele straten verder volgde dan de finish op de Anspachlaan, ter hoogte van de Beurs.

KENIA BOVEN

Willem Van Schuerbeeck, die een goede maand geleden de olympische marathon in Rio liep, fungeerde samen met de Keniaan Martin Kosgey als haas. Na 10 km kwamen ze door in 32.13 met in hun zog de Kenianen Eric Kering en James Emuria. De Kenianen trokken fors door, wat halfweg leidde tot een tussentijd van 1:07.18. Van Schuerbeeck volgde daar op bijna twee minuten van het Keniaanse koptrio.

De eerste helft van de marathon werd onder een bescheiden zonnetje op een droog parcours afgewerkt, maar rond 10u15 begon het jammer genoeg (voor de vele supporters langs het parcours) te druppelen in Brussel. Voor de lopers zorgde de regen voor extra zuurstof in de lucht. Elk nadeel heeft zijn voordeel… En lang duurde de bui niet. Na een klein halfuurtje scheen er weer een herfstzonnetje boven Brussel.

Na 28 km zat het tempowerk van Kosgey erop en ging Kering er alleen vandoor. Op het 30K-punt kwam hij door in 1:35.49 en had hij al 1 minuut voorsprong op Emuria. Kering had goed ingedeeld en snelde naar de overwinning in een tijd van 2:16.50, een verbetering van zijn persoonlijk record met meer dan 2 minuten. Emuria kende nog een inzinking in de slotfase en werd nog voorbijgesneld door Van Schuerbeeck. De man uit Merchtem klokte 2:21.33. Emuria stelde wel nog de derde plaats veilig en finishte in 2:24.22.

KERING: ‘I LOVE BRUSSELS!’

“I’m very happy!”, glunderde winnaar Eric Kering enkele minuten na de finish. “Het was een bijzonder zware wedstrijd. Er was heel veel wind en een beetje regen. Ik heb kou geleden onderweg, maar voor de rest verliep alles perfect. De hazen hebben me goed geholpen. 2:16.50 is een fantastisch persoonlijk record! I love Brussels!”

Willem Van Schuerbeeck finishte tweede ondanks het feit dat hij als haas was gestart en vooraf niet de intentie had de volledige 42,195 km uit te lopen. “Het plan was te hazen tot 15 km of indien mogelijk tot 21 km, maar door het verschroeiende tempo van de Keniaanse haas Martin Kosgey zat dat er niet in. Die Kosgey is geen gewone kerel. Die heeft een PR van 2u09 en gaat eind deze maand de marathon van Frankfurt lopen. Ik verwacht hem daar in de buurt van de 2u06. Na mijn haaswerk moest ik even op adem komen, maar daarna vond ik opnieuw het goede ritme en heb ik Emuria nog opgeraapt. Tweede plaats, niet slecht voor een haas”, lachte Van Schuerbeeck.

De beste vrouw op de Belfius Brussels Marathon was de 45-jarige Virginie Vandroogenbroeck in een tijd van 2:53.43. Ze had letterlijk veel meer dan een straat voorsprong op Deborah Ghyselen, die tweede werd in 3:06.57. Nicole Warnier finishte als derde in 3:12.04.

DRIE OP EEN RIJ VOOR VAN DROOGENBROECK + WERELDRECORD

Net als de Belfius Brussels Marathon startten ook de Belfius Brussels Half Marathon en de de Belfius Brussels 5K in het Jubelpark, om te eindigden op het Beursplein aan de Anspachlaan. Op de halve marathon ging de zege voor het derde jaar op rij naar Lander Van Droogenbroeck (1:08.56). Op de plaatsen 2 en 3 volgden Younes Darrazi (1:11.40) en Jef Torbeyns (1:12.36). Kabiratou Nassam Alassani zegevierde in 1:20.26 bij de vrouwen voor Lore Tack (1:24.08) en Karolien Smet (1:24.03).

Er viel ook nog een wereldrecord te noteren op de Belfius Brussels Half Marathon! Antonio Ventriglia en Ronny De Cocker vestigden enkele maanden geleden op de Great Breweries Marathon het wereldrecord ‘snelste marathon terwijl je iemand in een rolstoel voortduwt’ en zondag in Brussel stelden ze dat record nog wat scherper! De nieuwe toptijd bedraagt 1:43.48.

De Belfius Brussels 5K tot slot werd gewonnen door de Deen Michael Nielsen in een tijd van 12.38. Bij de vrouwen was het België boven met winst voor Imana Truyers met een chrono van 14.34.

12.500 TOPPERS!

Met 7600 deelnemers was de halve marathon de populairste afstand op de 13de editie van de Belfius Brussels Marathon & Half Marathon, gevolgd door de 5K met 2500 deelnemers en de marathon met 1700 deelnemers. En dan waren er nog de 700 kinderen die in actie kwamen op de Chiquita Kids Run. Goed voor een totaal van 12.500 lopers die in Brussel ieder voor zich een topprestatie leverden en samen met hun supporters van een onvergetelijke dag genoten!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?