Keniaan Eliud Kipchoge verpulvert wereldrecord in Berlijn

De Keniaan Eliud Kipchoge heeft zondag in Berlijn het oude wereldrecord op de marathon gebroken. Hij was maar liefst 1:18 sneller dan zijn landgenoot Dennis Kimetto in 2014.

Eliud Kipchoge finishte in 2u01:40, maar de tijd werd nog met een seconde naar beneden bijgesteld. Het vorige wereldrecord stond op 2u02:57.

Na vijftien kilometer lag Kipchoge al een halve minuut voor op wereldrecordschema en zijn laatste tempomaker moest al vroeg afhaken. Normaal is dat geen goed voorteken, maar Kipchoge ging alleen nog maar versnellen. Na 30 kilometer liep hij zowaar 52 seconden voor op wereldrecordschema. 

In tegenstelling tot bij het veelbesproken ‘breaking2’-project, waarbij de Keniaan net niet onder de twee uur dook maar in geoptimaliseerde omstandigheden wel de snelste marathontijd ooit neerzette, voldoet de marathon van Berlijn wel aan alle voorwaarden van erkende wedstrijd. Kipchoge mag zich dan ook officieel wereldrecordhouder noemen. Zijn persoonlijk record stond tot op vandaag op 2u03:05.
 
Voor velen had Kipchoge al langer de stempel van ‘GOAT’, de ‘greatest of all time’ onder de marathonlopers meegekregen. Die veroverde hij op basis van zijn indrukwekkend lange carrière met acht opeenvolgende zeges in grote marathons, inclusief de Olympische Spelen in Rio in 2016. In 2003 pakte hij al de wereldtitel op de 5.000 meter. Kipchoge bevestigt met deze prestatie dat hij de beste marathonloper ooit is.

BELGEN

Nick Van Peborgh
en Thomas De Bock haalden de top vijftien. Van Peborgh finishte bij zijn debuut knap als veertiende in 2u15:04. De Bock klokte als vijftiende een persoonlijk record van 2u15:19. Ze waren de tweede en derde Europeaan in één van de meest prestigieuze marathons ter wereld.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?